Pokrivenost uvoza izvozom povećana na 79 odsto

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za januar 2016. godine iznosi 2.092,4 miliona dolara, što predstavlja pad od 2,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.
rzs
U saopštenju se navodi da spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u istom periodu iznosi 1.923,7 miliona evra, što čini porast od pet odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.
Izvezeno je robe u vrednosti od 923,5 miliona dolara, i to je rast od 1,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno je robe u vrednosti od 1.168,9 miliona dolara, što je za 5,2 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.
Pad uvoza, kao i ukupne spoljnotrgovinske razmene, izraženo u dolarima, rezultat je jačanja ove valute, kako u odnosu na dinar, tako i na evro.
Izvoz robe, izražen u evrima, imao je vrednost od 849 miliona, i to je povećanje od 9,1 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.
Uvoz robe imao je vrednost od 1.074,7 miliona, što predstavlja povećanje od dva odsto u odnosu na isti period prošle godine.
Deficit iznosi 245,4 miliona dolara, što čini smanjenje od 24,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Izražen u evrima, deficit iznosi 225,6 miliona, što predstavlja smanjenje od 18,1 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.
Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 79 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 73,5 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com