Položen kamen temeljac za izgradnju robne kuće Ikea

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i premijer Aleksandar Vučić položili su danas kamen temeljac za izgradnju robne kuće Ikea u Beogradu, koja će zaposliti 300 ljudi.

Ikea kamen temeljac

Pored njih kamen temeljac su položili i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i generalni direktor Ikee za jugoistočnu Evropu Stefan Vanoverbek.

Gradonačelnik je rekao da je početak radova na izgradnji robne kuće Ikea simbol novog i boljeg Beograda, ali i nove i bolje Srbije.

„Ovo je jedan od projekata koji je tapkao u mestu decenijama. Jedan od prvih sastanaka koje sam imao kao gradonačelnik je bio sa predstavnicima ove kompanije kako bismo uvideli probleme i rešili ih. Zajedno sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture rešavali smo jedan po jedan problem i ovo je pokazatelj kako kada jedinstveno radimo, ne postoji prepreka koju ne možemo da pređemo. Ovo je za nas veoma važno jer radimo na tome da dovedemo investitore u Beograd i Srbiju i da otvaramo nova radna mesta. To je politika od koje nećemo odustati“, istakao je Mali.

Prema njegovim rečima, u aprilu će, osim ovog, biti realizovano još nekoliko projekata, čija je vrednost 350 miliona evra.

„To je novih 5.000 radnih mesta u Beogradu, a samo će Ikea imati 300. Na ovaj način pokrećemo našu građevinsku industriju, našu privredu i time podržavamo osnovni koncept ekonomske politike Vlade Republike Srbije, a to je povećanje zaposlenosti“, naglasio je Mali i zahvalio kompaniji Ikea na strpljenju i razumevanju radeći na dobijanju dozvola, koje su kako je naveo, dobili u roku od dva dana.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je Ikea siguran znak bolje i uspešnije budućnosti Srbije.

„Velika mi je čast što pripadamo klubu zemalja 47 u kojima Ikea ima svoje kuće. Beograd nije jedino mesto, napravićemo više takvih robnih kuća, a naredna će, nadam se, biti u okolini Niša, što je iz više razloga za Srbiju važno“ rekao je Vučić i dodao da Srbija ne želi da bude samo jedan grad, već želi da svima pruži šansu.

On je pozvao sve građane BiH, Crne Gore, Makedonije da dolaze u Beograd i kupuju u Srbiji, jer će Ikea u prestonici Srbije svakako biti bliža nego ona u Budimpešti, gde građani u regionu mahom idu, i dodao da će teško naći bolje mesto da ostave svoj novac, a Srbija će se potruditi da otvori još jednu robnu kuću u Nišu, da bude bliže Skoplju, a možda i u zapadnoj Srbiji, da bude bliže BiH.

Ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je rekla da je Srbija dobro mesto za ulaganje i ukazala da je veliki gubitak što ta kompanija nije ranije došla u Srbiju, navodeći da bi godišnji prihod u budžetu od Ikee bio 15 do 20 miliona evra, iz čega se može zaključiti da je Srbija za prethodnih devet godina izgubila između 150 i 200 miliona evra.

„Nema investitora koga smo duže čekali. Prethodnih devet godina mnogi političari i vlade pričali su o Ikei, ali ova vlada je uspela da je dovede“, istakla je Mihajlovićeva, podsećajući da će u prvoj robnoj kući u Srbiji posao dobiti 300 ljudi.

Ona je poručila da će Vlada Srbije nastaviti da dovodi investitore i da će svakom pomoći i dati potrebne građevinske dozvole, dodajući da je za Ikeinu prvu robnu kuću u Srbiji dala devet dozvola.

Generalni direktor Ikee za jugoistočnu Evropu Stefan Vanoverbek napomenuo je da je ta kompanija prisutna u 47 zemalja, u kojima ima 775 robnih kuća, gde zapošljava više od 170.000 ljudi. On je najavio da je plan da se do 2025. godine otvori ukupno 13 robnih kuća u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Rumuniji.

„U ovu robnu kuću uložili smo oko 70 miliona evra i to je samo početak investicionog ciklusa u Srbiji, a plan je i proširenje baze dobavljača u Srbiji. Biće otvoreno 300 direktnih radnih mesta, ali i još mnogo posrednih radnih mesta“, naveo je on.

Prva robna kuća švedskog proizvođača nameštaja biće izgrađena kod rampe u Bubanj potoku i prostiraće se na više od 30.000 kvadrata, imaće 1.500 parking mesta, restoran, bistro, prodavnicu švedske hrane i igraonicu. Investicija ove kompanije u prvu robnu kuću u Srbiji iznosi 70 miliona evra, a otvaranje se očekuje na leto 2017. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com