Vučić: Izbeglička kriza je samo odložena, a nikako rešena

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je izbeglička kriza samo odložena, a nikako rešena, kao i da se očekuje novi talas izbeglica, za koji Srbija treba da bude spremna jer našu zemlju nije moguće zaobići na migrantskoj ruti.

vučić

Vučić je, prilikom otvaranja konferencije „Sistem azila i migracija: izbeglička kriza i reformski procesi“, rekao da je sasvim izvesno da će Srbija, Bugarska i Grčka uvek biti važne tranzitne zemlje.

Naš zadatak jeste da se za to pripremimo, a po tom pitanju očekujemo veliku pomoć i podršku, poručio je on, uz napomenu da moramo biti spremni da jačamo sve naše kapacitete.

Prema njegovim rečima, ovo je najveća izbeglička kriza od Drugog svetskog rata, koja je istovremeno uzdrmala temelje EU i pokazala da između zemalja Unije ne caruje solidarnost.

Kriza je, kako je dodao, pokazala i kako se i sve druge zemlje koje ne pripadaju EU odnose prema izbeglicama, ali i kako funkcioniše vladavina prava i kako se poštuju principi.

Vučić je ponovio da će Srbija dati sve od sebe da bude deo zajedničkog evropskog rešenja, ukoliko ga bude bilo.

Ako takvo sveobuhvatno rešenje ne bude postignuto, kako je dodao, ponašaćemo se kao ljudi i poštovaćemo principe solidarnosti.

Zahvaljujem se civilnom sektoru zbog toga što smo tokom izbegličke krize zajedno uspeli da savladamo sve probleme i budemo odgovorni i humani u prihvatu izbeglica, podvukao je on.

Istovremeno, ponosan sam na to što Srbija nije podizala zidove i pravila podele na Balkanu, naglasio je Vučić.

Premijer je ujedno ukazao na to da su i zbog toga važna pregovaračka poglavlja 23 i 24, kao i novi zakon o azilu i privremenoj zaštiti.

Takođe, kako je dodao, potreban nam je i novi zakon o strancima, koji ćemo prvo poslati evropskoj agenciji na mišljenje.

Vučić je precizirao da je u Srbiju prošle godine ušlo 651.000, a od početka godine 100.000 migranata, koji su registrovani i pružena im je nega, smeštaj i zaštita.

Naš odnos je bio prirodan, ljudski, normalan i racionalan, pri čemu ne mislim da zbog toga treba da budemo pohvaljeni mi, već pre svega zemlje koje su primale izbeglice za stalno, rekao je premijer.

On je naveo da Srbija nije bogata zemlja i da je to ključan razlog zbog kojeg migranti nisu želeli da ostanu na našoj teritoriji, ali i dodao da se nada da će neki od njih ostati i da će Srbija postati njihova otadžbina.

Premijer je ponovio da je izbeglička kriza samo trenutno odložena, a nikako rešena, zbog svih problema u Pakistanu, Avganistanu i Siriji, kao i da će u budućem periodu morati da se radi na drugačijim mehanizmima.

Prema njegovim rečima, moraju da se stvaraju društva koja će imati više tolerancije, jer samo ona društva koja su spremna na inkluziju mogu da opstanu.

Vučić je, takođe, izrazio zahvalnost Norveškoj zbog toga što je najavila pomoć od oko tri miliona evra za jačanje sistema azila u Srbiji, ali i na ogromnoj podršci te zemlje i u svim ostalim pitanjima.

Konferenciju je organizovala Grupa 484, u partnerstvu sa Beogradskim centrom za ljudska prava i Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku, kao i uz podršku Ambasade Norveške u Srbiji.

Skupu prisustvuje više od 100 predstavnika državnih institucija nadležnih za pitanja migracija i azila i međunarodnih i domaćih organizacija civilnog društva.

Konferencija je deo projekta „Umrežavanje i građenje kapaciteta za efektivniju migracionu politiku u Srbiji“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com