Potpisan prvi međudržavni sporazum između Srbije i Saudijske Arabije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je danas Memorandum o saradnji u oblasti turizma sa predsednikom Visokog saveta za turizam i kulturnu baštinu Saudijske Arabije princom Sultanom bin Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom.

Arabija

Ljajić je izjavio da je reč o prvom međudržavnom sporazumu Srbije i Kraljevine Saudijske Arabije, koji će, kako je naveo, podstaći političku i ekonomsku saradnju dveju zemalja.

Cilj je privlačenje što više turista iz Saudijske Arabije, kojima će biti predstavljeni kako turistički potencijali Srbije, tako i mogućnosti za investicije, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, poseta saudijskog princa Srbiji predstavlja temelj budućih političkih i ekonomskih odnosa dveju zemalja.

On je naveo da je interes Srbije da nastavi sa reformama i da u potpunosti završi proces privatizacije, kao i da upozna potencijalne investitore sa mogućnostima za ulaganje u našu zemlju.

Ljajić je dodao da dvema zemljama predstoji period intenzivne saradnje, i poručio da očekuje posetu velikog poljoprivrednog holdinga iz Saudijske Arabije.

Potrebno je potpisati Sporazum o ekonomsko-tehničkoj saradnji i Sporazum za podsticaj i zaštitu investicija kako bismo napravili okvir za nastavak saradnje, rekao je potpredsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, Srbija će na tržištu Saudijske Arabije nastupiti zajedno sa Bosnom i Hercegovinom.

Time pokazujemo želju za saradnjom sa susednim državama i punom regionalnom stabilnošću, čime povećavamo šanse za dolazak više turista i investicija u narednom periodu, naglasio je on.

Princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud izjavio je da je delegacija te zemlje u Srbiji videla napredak i stabilnost, i najavio novu i intenzivniju saradnju dveju zemalja.

Srbiju vidimo kao važnog i ključnog aktera na Balkanu i u međunarodnoj zajednici, poručio je on i dodao da očekuje da će biti ostvarena saradnja u obostranom interesu.

Saudijski princ je objasnio da je i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem danas razgovarao o daljem jačanju političkih i ekonomskih odnosa.

Saudijski investitori su spremni da ulažu bilo gde u svetu, istakao je on i dodao da ta zemlja nema ograničenja za to i sada je na Vladi Srbije da dođe u Saudijsku Arabiju i predstavi Srbiju kao mesto sa dobrom i stabilnom klimom za investiranje.

Princ Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, sin saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda, boravi u radnoj poseti Srbiji na poziv potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajića.

Ovo je prva zvanična poseta jednog od saudijskih državnika Srbiji od uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju država.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com