Potpisano: Kinezi kupili Železaru Smederevo

Vlada Srbije i Hestil potpisali su kupoprodajni ugovor za Železaru Smederevo, kojim je kineska kompanija preuzela 98 celina železare za 46 miliona evra, prenose beogradski mediji.

železara

Ugovor su u Železari Smederevo potpisali ministar privrede Željko Sertić i predsednik kompanije Hestil Ju Jong, uz prisustvo premijera Aleksandra Vučića i ministara.

Investicija Hestila u Železaru biće najmanje 300 miliona evra i biće zadržano svih oko 5.000 radnika.

Vlada Srbije je prihvatila 5. aprila ponudu kineske kompanije Hestil za kupovinu Železare Smederevo, koja je jedina na tenderu dala obavezujuću ponudu da kupi svih 98 imovinskih celina Železare za 46 miliona evra.

Hestil je najveći proizvodjač čelika u Aziji, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50 miliona tona.

Grupa je vlasnik 37 visokih peći, od kojih 23 visoke peći imaju kapacitet više od 1.000 kubnih metara, a prošle godine je proizvela 47,8 miliona tona čelika.

Prihodi Hestila u 2015. godini iznose 43,7 milijarde dolara.

Proizvodi oko 30 grupa proizvoda, od bešavnih i šavnih cevi do pocinkovanog, belog, plastificiranog i trafo-lima. Ti proizvodi se prodaju u više od 120 zemalja sveta.

Na globalnom nivou zapošljava više od 120.000 radnika i u velikoj meri doprinose društvenom bogatstvu u svim geografskim područjima gde rade.

Na listi Fortune Global 500 u 2015. godini, Hestil je rangiran kao 239. kompanija po veličini u svetu.

Kineska kompanija ima 70 direktnih i indirektnih kompanija van Kine, u više od 30 zemalja i regiona, kao što su SAD, Velika Britanija, Australija, Južna Afrika, Kanada, Singapur, Švajcarska i Hong Kong.

Smederevska železara je pod imenom Sartid prodata 2003. američkom Ju-Es stilu za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru Smederevo od američkog Ju-Es-Stila za simboličan jedan dolar.

Prvi tender za prodaju Zzelezare Smederevo raspisan je aprila 2012. godine, a drugi u decembru 2014. i nakon neuspešnih pregovora sa američkim Esmarkom na tenderu za upravljanje železarom je pobedio HPK Inženjering.

Ta kompanija je u aprilu 2015. preuzela upravljanje srpskom čeličanom na čelu sa Peterom Kamarašom i Džonom Gudišem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com