Predaja završnih računa: Volimo poslednji minut i da stojimo u redu

Sinoć je nekoliko desetina građana čekalo ispred Glavne pošte u Beogradu, jedine koja radi do ponoći, kako bi predali završni račun za pravna lica za potrebe statistike. I ovo i ne bi bila toliko čudna informacija, znajući gde živimo, da nije bilo apsolutno nikakve potrebe za stajanjem u redu.

pošta
(Fotografija: Facebook, Saša Z. Vasić)

Prvo – kašnjenje u predaji završnog računa za potrebe statistike je dozvoljeno i nije prekršaj.

Drugo – predaja završnog računa za potrebe statistike je moguća i putem online formulara, koji, tvrde knjigovođe, ima pregršt tehničkih mana.

Do sada je rok za predaju završnog računa bio 28. februar, ali je ove godine produžen do 31. marta upravo zbog adaptiranja ljudi na online sistem – jeftiniji način predaje, koji očigledno nije bio od pomoći.

„Produženje roka za dostavljanje izveštaja za statističke i druge potrebe uslovile su objektivne okolnosti koje prate uspostavljanje veoma složenog Posebnog informacionog sistema Agencije, koji treba da podrži potpuno elektronsku komunikaciju sa obveznicima“, saopštila je Agencija za privredne registre.

Rok za predaju konačnih završnih računa ove godine je pomeren na 30. jun, kada je poslednji rok i za predaju poreske prijave poreza na dobit.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com