Prioritet vraćanje oduzete imovine u naturi

Predsednik Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenja Gordana Stamenić izjavila je danas da ovo zakonsko rešenje sada više insistira na načelu prioritetnog vraćanja imovine u naturi.

stamenić

Stamenić je na javnoj raspravi o ovom dokumentu, koja je održana u zgradi Apelacionog suda u Nišu, objasnila da će u izvesnim slučajevima biti moguće vratiti i izgrađeno građevinsko zemljište, a predviđene su i velike izmene kada je reč o vraćanju poljoprivrednog zemljišta.

Ona je napomenula da je prema predloženim izmenama i dopunama moguće vraćanje zemljišta koje je bilo predmet komasacije, pri čemu su odredbe o vraćanju tog zemljišta sada preciznije i biće sprovodive u praksi.

Prema njenim rečima, cilj izmena i dopuna jeste da se pojednostavi procedura i da se čitav proces restitucije učini bržim i efikasnijim.

Radna grupa je predložila da, ukoliko se ne može vratiti zemljište iz komasacije zbog otežane identifikacije tog zemljišta, onda se može vratiti zemljište u okviru iste katastarske opštine ili iste lokalne samouprave, a ako je i to nemoguće, onda sa područja susedne lokalne samouprave.

Izmenama se predviđa da se bivšim vlasnicima i njihovim naslednicima privrednih akcionarskih društava može vratiti nepokretnost koje je bilo u svojini tog privrednog društva u skladu sa vlasničkim udelom, i ukoliko se oni za to opredele neće imati pravo na obeštećenje.

Javna rasprava trajaće do 26. juna, nakon čega će radna grupa tekst izmena i dopuna pomenutog zakona dostaviti Vladi Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com