Priprema Zakona o privremenim ograničenjima prava

Danas počinje javna rasprava o Nacrtu zakona o privremenim ograničenjima kojim će se utvrditi osnovi za privremeno ograničenje prava obavljanja privrednih i drugih delatnosti licima koja zloupotrebljavaju pravo osnivanja preduzeća, registruju novi biznis, pri čemu aktuelnu kompaniju ostavljaju u problemima, otvaraju novu i na nju prenose poslovanje.

Ministarstvo privrede je predložilo ovaj zakon u cilju stvaranja institucionalnih i infrastrukturnih preduslova za povećanje transparentnosti i pravne izvesnosti u privrednom sisutemu, borbe protiv kriminalnih i prevarnih radnji putem zaštite prava i interesa trećih strana u poslovnom sektoru, kao i sprečavanje širenja „začaranog kruga“ dužničko-poverilačkih odnosa.

„Cilj predloženog zakonskog rešenja je otklanjanje problema koji postoje u dosadašnjoj praksi, ali i preventivno delovanje na privredne subjekte da izvršavaju obaveze na vreme, jer će privremeno ograničenje prava uzrokovati njihov lošiji rejting“, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Eventualnim donošenjem ovog zakona biće formiran i registar koji će omogućiti razmenu podataka o između nadležnih organa i institucija.

Završetak javne rasprave o Nacrtu zakona o privremenim ograničenjima planiran je za 17. decembar.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com