Privatizacija medija odvija se…pa, ne odvija se

Iako je do zakonom propisanog roka za izlazak države iz medija ostalo još samo 25 dana za sada nije objavljen niti jedan javni poziv za prodaju tih medija.

UNS

Kako je saopštilo Udruženje novinara Srbije, izmenom člana 20. Zakona o privatizacije, koja je na snagu stupila 28. maja, a koja se odnosi na sva pravna lica – dakle i na izdavače medija, vlasnici moraju da prave novu procenu vrednosti kapitala, što će uz ostale procedure koje iz ovog proizilaze, značiti produženje roka za privatizacije za više meseci.

Međutim, s druge strane, Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje finansiranje medija u javnom vlasništvu do 1. jula.

I, šta sada?

Državni sekretar u Minnistarstvu privrede, Dragan Stevanović, za novinsku agenciju Beta je izjavio da „glavnu ulogu igra Ministarstvo kulture i informisanja oko zakona po kojem bi ta (medijska) preduzeća trebalo da se privatizuju“.

„Ostalo je da oni odreaguju adekvatno, s obzirom da su se obavezali na rok do 1. jula“, rekao je Stevanović.

Međutim, Ministarstvo kulture i informisanja, kao po pravilu, ćuti.

Ukoliko mediji u državnom vlasništvu, a njih je ukupno 72, do 1. jula ne dobiju nove vlasnike, Zakon o javnom informisanju i medijima predviđa da zaposleni imaju pravo na besplatne akcije, a ukoliko to ne žele sledi brisanje medija iz registra.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com