RTB Bor otpušta zbog tvitovanja!

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ danas je optužio generalnog direktora Rudarsko-topioničarskog basena Bor, Blagoja Spaskovskog, da je pokrenuo postupak otkaza za inženjera dr Branislava Mihajlovića „zbog njegovih kritičnih stavova objavljenih na ličnom Tviter nalogu“.

Upozorenje - RBB Bor

Oni oštro osuđuju, ističe se u saopštenju, odmazdu i politički progon zaposlenih u Boru zbog javno iznetih stručnih stavova kojima se ukazivalo na štetno poslovanje Spaskovskog i njegove ekipe, kao i na posledice koje će zbog toga imati ceo Borski okrug i Srbija.

„Ovo je direktan napad nesposobnog SNS-ovog, URS-ovog kadra na slobodu mišljenja i govora zagarantovane Ustavom. Dr Mihajlović, istaknuti član pokreta ‘Dosta je bilo – Saša Radulović’, zaposlen kao rukovodilac Sektora za plan i analizu u Rudnici bakra Bor doo Bor, progoni se po političkoj osnovi i kao primer zastrašivanja svih radnika u RTB Bor. Dr Branislavu Mihajloviću je uručeno Upozorenje o postojanju razloga za otkaz o radu jer je, kako se navodi, sa svog Tviter naloga ‘na iskrivljen i neistinit način govorio o kompaniji’ i to suprotno naredbi direktora da je samo on ‘ovlašćen za predstavljanje i istupanje u sredstvima javnog informisanja’. Bizarno je što je upozorenje podvedeno pod ‘kršenje radne discipline’ zato što je navodno dr Mihajlović, kako se navodi, ‘tvitove obavljao iz radnih prostorija ili u krugu poslodavca’. Upozorenje je usvojeno 28. maja i potpisao ga je direktor RBB-a Nebojša Videnović“, navodi se u saopštenju Radulovićevog pokreta.

Upozorenje

U upozorenju se čak i navode određeni tvitovi dr Branislava Mihajlovića, a na jedan je čak dat i komentar (na fotografiji – poslednji tvit).

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ je danas poslao zahtev inspekciji rada za sprovođenje inspekcijskog nadzora zbog kršenja Ustava i Zakona o radu.

„Dopis je upućen i Vladi Republike Srbije, Ministarstvu privrede i Agenciji za privatizaciju. Ustavom je, u članu 46, garantovana ‘sloboda mišljenja i izražavanja i sloboda da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje’. Pokret je i od Vlade Srbije zatražio da se zaustavi politički progon našeg člana“, zaključuje se u saopštenju.

One thought on “RTB Bor otpušta zbog tvitovanja!

 • 20. jun. 2015 at 18:49
  Permalink

  POČELO URUČIVANJE REŠENJA O OTKAZU UGOVORA O RADU DOKTORIMA NAUKA U RTB BOR

  Hakon što je Sosa primio Kurtu i Murtu i Murtu preko Kurte u RTB Bor i zaposlio prekosposobne penzionere, slične sebi, sklonio sposobne kadrove na sporedni kolosek i najzad počeo je sa rasčišćavanjem sa slobodoumnim i samomislećim kadrovima, doktorima nauka u RTB Bor.1.

  NAJBOLJI KADROVI (DOKTORI NAUKA) U RTB BOR DOBIJAJU OTKAZ!

  Dana 16. juna 2015. godine Dr Branislav Mihajlović, diplomirani rudarski inženjer, a tri dana kasnije i dr Milan Dejanovski, diplomoirani inženjer metalurgije dobili su otkaze Ugovora o radu u RTB Bor jer su upozorili javnost na nedomaćinskom, kriminalitetnom poslovanju i poslovanju u propasti firme I bahatom ponašanju generalnog direktora Blagoja Spaskovski tzv. Sosa, miljenik premijera Srbije. Oni su istakli da RTB Bor ne može da proizvodi bakar troškovno niže od 9.000 USD/t, a prodajna cena bakra na LME (18. juna 2015. godine) je 5.761 USD/t. Troškovi metalurške proizvodnje bakra u RTB Bor je oko 2000 USD/t, a na svetskom tržištu se kreće od 400 do 500 USD/t.

  Dana 23. decembra 2014. godine na„Svečanom otvaranju završetka nove topionice bakra i fabrike sumporne kiseline u Boru“ Menadžmentu RTB Bor, na čelu sa generalnim Sosom dobio sledeće zadatke od premijera Srbije Vučića: da se nova topionica uhoda i pokrene proizvodnja u roku od tri meseca,, da se rudnik Veliki Krivelj stabilizuje u roku od šest meseci, da se rudnici Majdanpek i Cerovo stabilizuju u roku od devet meseci i td.

  Do današnjeg dana nova topionica ne radi, rudnici nisu dostigli zadatu proizvodnju, a građani i građanke Bora se guše u otrovnim i zagušljivim gasovima. Izmerena srednja vrednost SO2 je 930,00 µg/m3, što je više od 6 puta od MDK to u vremenu uzorkivanja, a mnogo puta zagađenja sumpordioksidom, ugljendioksidom i poletinom sa spektrom Mendelejevim periodnim sistemom elemenata u okolini Bora.

  Efikasnost proizvodnje bakra je veoma niska, iskorišćenje bakra od rude do katode je 60-70%, visoki troškovi proizvodnje, iznad 9000 dolara po toni bakra (u svetu 3000 $/t bakra), kapacitivno iskorišćenje metalurških agregata 30%, potrošnja električne energije od rude do katode 14,0 MWh/t katodnog bakra (u svetu, 5 MWh/t), a ukupna potrošnja sve vrste energije, svedene na ekvivalentni ugalj, u RTB Bor iznosi oko 7,0 tona ekvivalentnog uglja po toni katodnog bakra (u svetu, oko 3,5 t e.u./t bakra). Proizvodnja bakra od nekadašnjih 17 kt mesečno, pala je na 2-3 kt bakra.

  Šta su pogrešili dr Branislav Mihajlović i dr Milan Dejanovski procenite sami, ali su dobili raskid radnog odnosa ili ugovora o radu. Strahovlada, teror i nehumanost u RTB Bor vladaju osam godina, a ovo, sada, je kulminacija svega toga i svašta. Troškovi biće ispostavljeni narodu (poreskim obveznicima) Srbije, a ne gospodaru života i smrti u Boru, Sosi.

  2. ZBOG NAJVEĆE INVESTICIJE NA BALKANU I ŠIRE DOKTORI NAUKA DOBIJAJU, JEDNOSTRANI I NAMENSKI MENADŽMENTA RTB BOR, OTKAZ UGOVORA O RADU!?

  Izgradnja nove topionice, kao najveća investicija na brdovitom Balkanu i šire i najekološki projekat, je trebala da bude završena do 1. novembra 2013. godine, a ona još nije dovedena do kraja. Cena gradnje na početku je bila 80 miliona evra, pa narasla na 130, da bi konačna cuifra iznosila iznad 300 miliona evra. Sosa sa mentorima i poslušnicima govori da je ovo supermoderna najjeftina i najkraće građena topionica bakra. Nova topionica nije još, u potpunosti, završena, a zvanično je završena 23. decembra 2014. godine, potpaljena na rođendan Vučića, a proizvodnja će krenuti, ako stvarno krene, na rođendan Tome Nikolića. Proizvodnja koncentrata iz domaćih rudnika nije dovoljna za rad topionice po količini, niti po kvalitetu. Potrebna godišnja količina koncentrata bakra za rad topionice je 400 hiljade tona sa sadržajem bakra 21%. Trenutno se proizvodi, u domaćim rudnicima, koncentrat bakra do 15% Cu i sa mnogo vlage. Drugim rečima, topionica bi topila kamenje, a troškovi eksponencijalno rastu li rastu. Osim promašene tehnologije topionice, izgleda da i tehnologija flotiranja je i te kako promašena, a Sosa je pričao da je Kriveljska flotacija najmodernija u svetu. Troškovi gradnje topionice i modernizacija rudnika, flotacije i nabavka rudarske mehanizacije prešli su cifru od 500 miliona evra, a ukupna dugovanja RTB Bor su iznad milijardu evra. Kapital RTB Bor je reda veličine 400 miliona evra. Sadašnja proizvodnja bakra u RTB Bor je niža od pre i za vreme Drugog svetskog rata. Epilog rezultata rada RTB Bor je stečaj, ali tu je država, ne da spasi Kombinat, nego svoje “loše kadrovske structure”. Sosina kadrovska politika se svodi na ponižnost, poslušnost, poltronstvo, šlihtanje i još mnogo toga. I on se ponaša, prema pretpostavljenima i mentorima, kao što zahteva od “potčinjene mu sluge”. Slobodnomisleće i školovane i iskusne kadrove Sosa je sklonio ili otpustio, a naprimao je Kurtu i Murtu i Murtu preko Kurte, angažovao je poslušne i sposobnoposlušne, za sve i svašta, penzionere, kao što je i on. Baš me zanima kako će se privatizovati RTB Bor sa ovakvim gubicima, lošeg funkcionisanja i loše proizvodnje, ukoliko ne zalegne Vlada, to jest narod!

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com