Privatni domovi u obavezi da obaveste Ministarstvo o kriznim situacijama

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije naložilo je svim privatnim domovima za stara lica i drugim pružaocima usluga socijalne zaštite da odmah, u pisanoj formi, informišu Ministarstvo o svakoj kriznoj situaciji.

U saopštenju se navodi da je potrebno obavestiti Ministarstvo o svakoj nasilnoj ili neočekivanoj smrti korisnika, ugroženosti, povredi ili zloupotrebi korisnika, bolesti ili infekciji širih razmera, elementarnoj nepogodi ili nekom drugom neočekivanom događaju koji utiče na funkcionisanje te ustanove.

Sva odgovorna lica, u saradnji sa drugim zaposlenima, dužna su da bez odlaganja procene težinu incidenta i donesu odluku o merama koje treba preduzeti kako bi se korisnici što pre zaštitili i ustanova nastavila nesmetano da funkcioniše.

Odluka Ministarstva odnosi se i na dnevne boravke, one koji pružaju pomoć u kući, podršku u stanovanju, na personalne asistente i slične ustanove socijalne zaštite.

Ministarstvo će u narednom periodu proveravati postupanja pružaoca usluga i u ovom segmentu, ističe se u saopštenju i podseća na to da ovakva praksa već postoji u svim državnim ustanovama socijalne zaštite.

Da podsetimo, prošle nedelje pet osoba je preminulo od posledica trovanja salmonelom u Domu za stare u Čačku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com