Program „Podrinje“ počinje naredne godine

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić izjavio je danas u Užicu da je velika prednost privredne saradnje Srbije i Republike Srpske to što nisu konkurentne, već kompatibilne, i ukazao na to da je moguć zajednički nastup na trećim tržištima.

sertić

Sertić je prisustvovao konstitutivnoj sednici Saveta korisnika projekta „Podrinje“, koji je zajednički program vlada Republike Srbije i Republike Srpske za razvoj regije Podrinje, u cilju čije realizacije je još 2006. godine potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa.

Ministar je istakao da je reč o velikom evropskom projektu, zajedničkom programu dveju vlada koji je dominantno privrednog karaktera, ali koji predviđa i mogućnost zajedničkih aktivnosti i saradnje na realizaciji projekata u oblasti infrastrukture, poljoprivrede, turizma, energetike, zaštite životne sredine, zdravstva i kulture.

On je naveo da na području 31 opštine sa obe strane Drine, koje su obuhvaćene programom „Podrinje“, ima 58 hiljada privrednih subjekata sa 180.000 zaposlenih radnika, koji treba da budu nosioci privrednog razvoja.

Do oktobra biće napravljen akcioni plan koji će usvojiti obe vlade i koji će biti obavezujući za sva ministarstva. Realizacija programa počeće 2016. godine, kada će biti i budžetiran, a pojedini projekti moći će da se finansiraju i iz fondova EU, objasnio je Sertić.

On je poručio da će Vlada Srbije stvoriti preduslove za to da projekat „Podrinje“ živi i u narednim godinama, i da bude primer svima koji žele da razvijaju odnose između Srbije i Republike Srpske kroz institucionalne okvire.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić naglasio je da na području koje je obuhvaćeno programom „Podrinje“ živi više od 983 hiljade stanovnika i da njihove lokalne samouprave moraju odrediti šta su njihovi prioriteti.

Opštine će reći koji su najveći problemi meštana sa obe strane Drine. Na današnjoj diskusiji izneti su problemi vezani za infrastrukturu, carinske barijere i zdravstvo. Vlade će obezbediti budžetska sredstva za njihovu realizaciju, poručio je Klokić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com