Radi se na stvaranju usloga za izvoz hrane u Kinu

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović izjavio je da to ministarstvo radi na uskladjuju sertifikata i standarda, kako bi srpske firme iz poljoprivredno-prehrambene industrije mogle da počnu da izvoze u Kinu.

Golubović je novinarima na panelu o industriji, informacionim tehnologijama i poljoprivredi, u okviru Ekonomskog i trgovinskog samita sa Kinom, kazao da će to uskladjivanje, pre svega stvoriti mogućnosti za srpske kompanije iz klanične industrije i proizvodjače voća i povrća.

Golubović je dodao da se intenzivno radi na podsticanju kineskih kompanija da otvore svoje firme u Srbiji, kako bi iskoristile prednosti bilateralnog sporazuma koji Srbija ima sa zemljama Carinske unije – Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom.

„Postoje ozbiljna interesovanja u tom smeru. Kineski partneri planiraju ovde velike investicije“, kazao je Golubović, ali nije želo da iznosi detalje.

On je ocenio da je četvrti Ekonomski i trgovinski forum Kine i zemalja centralne i istočne Evrope veoma značajan za Ministarstvo poljoprivrede, ne samo sa aspekta podrške investiranju Kine u Srbiju, već i zbog potencijalnih ulaganja drugih zemlja regiona.

Na panelu o industriji, poljoprivredi i IT, u prisustvu ministara privrede Srbije Željka Sertića i kineskih privrednika, svoje pontecijale predstavili su Srbija, Bugarska, Poljska i Slovenija.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za strana ulagnja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) Nikola Janković upoznao je prisutne sa poslovnim okruženjem u Srbiji i mogućnostima ulaganja.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com