Radnici „na crno“ i u igraonicama i vrtićima

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u nadzorima koje je Inspektorat za rad od 2. do 4. februara sproveo u igraonicama, objektima u kojima se organizuju proslave rođendana i vrtićima otkriveno da je od 764 zatečena radnika 163 radilo „na crno“, odnosno nije imalo ugovore o radu i nije bilo prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje.
inspekcija
Nadzorima je obuhvaćeno 349 poslodavaca na teritoriji cele Srbije, a na osnovu utvrđenih činjenica inspektori su doneli 54 rešenja kojima je poslodavcima, pored ostalog, naloženo da sa neprijavljenim radnicima zasnuju radni odnos, da utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji.
Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa inspektori su podneli 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, kao i tri zahteva zbog prekršaja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.
Takođe, zbog utvrđenih prekršaja za koje je predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu, inspektori su izdali devet prekršajnih naloga.
Inspekcija je donela i 83 rešenja kojima se nalaže otklanjanje utvrđenih nedostataka u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.
Inspekcijskim nadzorima je otkriveno i 18 neregistrovanih igraonica u kojima je zatečeno šest neprijavljenih radnika, a u devet igraonica samo vlasnik.
Neregistrovane igraonice su otkrivene u Kraljevu, Raškoj, Kragujevcu, Pirotu, Novom Pazaru, Aleksandrovcu, Prokuplju, Kragujevcu, Surdulici, Kuršumliji i Kosjeriću, a inspektori su doneli 18 rešenja kojima im je naloženo da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranjeno obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.
Inspekcija će kontrolisati izvršenje donetih rešenja i ukoliko se utvrdi da neregistrovani subjekti nisu postupili po rešenju, već su nastavili sa neregistrovanim radom, protiv njih će biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com