Radulović: „Avala film“ – knjiški primer pljačkaške privatizacije

Pokret „Dosta je bilo Saša Radulović“ naveo je u saopštenju da je privatizacija „Avala filma“ knjiški primer pljačkaške privatizacije pod patronatom države, koja je bila i poverilac i upravnik i prodavac, i pozvao tužilaštvo da u nezavisnoj istrazi pokuša da utvrdi da li ima načina da se spase nacionalno i kulturno blago.

Pokret upozorava javnost da je Ministarstvo kulture najnovijim saopštenjem da “filmska građa ni na koji način nije ugrožena i nema mesta bojazni da će pomenuti filmski fond biti uništen” preuzelo ulogu branitelja pljačkaške privatizacije. Tasovac je izvrtanjem suštine problema pokušao da prikrije činjenicu da je “taksista iz Pančeva“ postao vlasnik producentskih prava na gotovo sve najbolje filmove ikada ovde snimljene i da oni od sada neće moći da se prikazuju bez njegove dozvole. Jer, to gde se filmovi fizički nalaze nema baš nikakve veze sa činjenicom da su prodati za pola miliona evra, kao šlag na tortu uz 37 hektara zemljišta na Košutnjaku, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo licemerno prećutkuje da će ubuduće za svako javno prikazivanje ostvarenja Dušana Makavejeva, Želimira Žilnika ili Miše Radivojevića i drugih slavnih autora morati da se pita „taksista iz Pančeva“ za saglasnost i cenu. I to bez obzira da li se filmovi emituju na televiziji, puštaju studentima filmskih škola, pripremaju, izdaju ili prodaju u novim digitalnim oblicima (DVD, Bluray, itd.), mora se tražiti dozvola nosioca producentskih prava, zaključuje se u saopštenju.

Nekada najveći filmski studio u SFRJ prodat je iz stečaja za 8,2 miliona evra firmi „Film Way“, čiji se vlasnik ne može lako naći ni pod imenom pod kojim je firmu kupio ni na adresi (Molerova 59 u Beograd) na kojoj je firmu- kupca registrovao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com