Radulović: Železnice Srbije reklamirale ruska preduzeća srpskim novcem

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ optužio je Železnice Srbije da su sopstvenim novcem vodile reklamnu kampanju za ruske firme „RŽD Internešnal“ i „Rašan Rejlvejs“.

Kako se navodi u saopštenju, poverenik za informacije od javnog značaja je još u decembru prošle godine, a zatim ponovo pre dva meseca, naložio Železnicama Srbije da odgovore na zahtev pokreta „Dosta je bilo – Saša Radulović“ ko je i u kakvu svrhu finansirao reklamnu kampanju pod nazivom „Gradimo zajedno“. Rešenje poverenika je sada dostavljeno pokretu, a doneto je 25. marta i, kako piše, dostavljeno Železnicama Srbije.

bilbord_terazije_nov_2014

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ tvrdi da je novembra prošle godine zatražio podatke o reklamnoj kampanji u korist ruskih preduzeća. Prošle jeseni je na beogradskim ulicama postavljen nepoznat broj bilborda na kojima su, ispod slike voza koji juri, svakako ne po srpskim prugama kojima se inače vozi brzinom od deset do 20 kilometara na sat, bile potpisane dve ruske državne firme „RŽD Internešnl“ i „Rašan Rejlvejs“, kao i Železnice Srbije.

Pokret podseća i da su, uprkos javnim obećanjima (12. maja, pred brojnim novinarima i tv kamerama) ministarke za infrastrukturu Zorane Mihajlović i direktora Železnica Srbije Miroslava Stojčića, da će nam dostaviti podatke o ulaganjima ovog javnog preduzeća u okviru projekta „Beograd na vodi“, ovi ugovori i investicije i dalje tajna za javnost.

Železnice Srbije godišnje dobijaju državne subvencije vredne preko 13 milijardi dinara, a građani Srbije otplaćuju ruske, kineske i kredite evropskih banaka za kupovinu ruskih i švajcarskih „brzih vozova“ za spore pruge Srbije. Za to vreme Železnice Srbije kriju kako troše novac poreskih obveznika, navodi se saopštenju.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ ističe da su netransparentno poslovanje i tajni ugovori uzrok povećane korupcije u samom vrhu vlasti. Ozdravljenje ekonomije se neće dogoditi sve dok se ne uvede obaveza svih državnih preduzeća da redovno, jednom mesečno javno objavljuju sve svoje račune, subvencije, troškove, ulaganja, gubitke, sponzorske ugovore, kredite, plate… i to na onaj način kako je to u Ministarstvu privrede i agencijama radio Saša Radulović, dok je bio ministar privrede.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com