Radulović: Krivična prijava protiv Siniše Malog zbog trgovine uticajem

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ saopštio je danas da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog, jer je, tokom 2013. godine, kao savetnik tada prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića „radio u korist privatnih kompanija, zloupotrebljavajući svoj položaj i politički uticaj nad državnim organima“.

Radulović

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Pokret “Dosta je bilo-Saša Radulović”, podneo je Tužilaštvu za organizovani kriminal prijavu protiv gradonačelnika Siniše Malog, jer je tokom 2013. godine, kao savetnik prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, radio u korist privatnih kompanija, zloupotrebljavajući svoj položaj i politički uticaj nad državnim institucijama i bankama pod državnom kontrolom.

Tužilaštvo je ove godine odbacilo krivičnu prijavu koju je Saša Radulović, kao ministar privrede, podneo protiv Siniše Malog zbog slučaja “Beohemija”. Iz odgovora Tužilaštva vidi se da je istraga urađena tako da zataška slučaj i da nikada nije saslušan ni Siniša Mali, ni nedavno uhapšeni Željko Žunić iz Beohemije, niti je utvrđeno na osnovu kojih ovlašćenja se Siniša Mali dogovarao i izdavao naloge direktorki Fonda za razvoj Slađani Backović da povuče menice, tajno, bez konsultacija sa nadležnim Ministarstvom privrede.

Ministarstvo privrede je u oktobru 2013.g. primetilo da je Fond za razvoj skinuo blokadu sa Beohemije i zatražilo informacije o ovome od Fonda. Direktorka Fonda Slađana Backović je odgovorila da je u dogovoru sa Sinišom Malim povukla menice u vrednosti od 17 miliona dinara da ne bi blokirala račun “Beohemije”. Od ovoga je samo “Beohemija” imala koristi, a država štetu. Mali nije imao nikakvog zakonskog ili formalnog osnova da izdaje naređenja Fondu za razvoj, niti da učestvuje u dogovorima sa ostalim poveriocima i nagovara ih da odustanu od prinudne naplate. On je to radio u korist privatne kompanije, sa politički uticajne pozicije.

Siniša Mali je nesumnjivo nastupao kao zaštitnik interesa vlasnika krupnog kapitala i kad je 2013. godine kao savetnik PPV-a učestvovao u radu Odbora poverilaca koncerna “Farmakom” iz Šapca, u vlasništvu Miroslava Bogićevića, i uticao na rukovodioce banaka čiji je akcionar Republika Srbija, da obezbede finansiranje Farmakoma, da Privredna banka Beograd izuzme Farmakom iz redovnog postupka naplate dugova, a da državne banke kao poverioci daju saglasnost da se zaključi protokol o saradnji između stranih kreditora i firmi u sastavu koncerna. O tome je pisao list „Danas“, uz pozivanje na pisanu dokumentaciju u koju je autor navedenog teksta imao uvid.

Siniša Mali se kao savetnik PPV-a Aleksandra Vučića očigledno bavio razgranatim konsultatskim poslom. Počev od trgovine stanovima u Bugarskoj, do usluge posredovanja u poslovima finansijskog restrukturiranja i reorganizacije privatnih firmi i ostalih poslova, koje je obavljala konsultantska firma Oli Consulting doo, gde je bio suvlasnik do proleća 2014.g.

Zahtevamo da Tužilaštvo sprovede nezavisnu i temeljnu istragu o ulozi Siniše Malog u sprečavanju državnih institucija i banaka sa državnim kapitalom da naplate dugovanja od privatnih kompanija i utvrdi koliku je štetu time naneo državi. Za “trgovinu uticajem” Krivični zakon predviđa da se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Za ovo delo zakon predviđa kaznu zatvorom do osam godina.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com