Radulović: Krivična prijava protiv Vučića

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ saopštio je da je podneo krivičnu prijavu protiv srpskog premijera Aleksandra Vučića zbog krivičnog dela neizvršenja sudske odluke iz čl. 340 stav 1. Krivičnog zakona Republike Srbije.

dosta je bilo

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Vlada Srbije ponaša se kao družina iznad zakona jer nije postupila po odlukama Upravnog suda donetih u periodu od decembra prošle, do februara ove godine. Upravni sud doneo je 15 presuda kojima je nalažio objavljivanje poslovnih biografija ljudi koje je Vlada postavila na odgovorne funkcije u državi.

Pokret Dosta je bilo – Saša Radulović podneo je danas krivičnu prijavu protiv predsednika Vlade Aleksandra Vučića i generalnog sekretara Novaka Nedića zbog krivičnog dela neizvršenja sudske odluke iz čl. 340 stav 1. Krivičnog zakona Republike Srbije. Prijava je podneta Republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac.

Za prijavljeno krivično delo zaprećeno je od tri meseca do maksimalno tri godine zatvora i novčana kazna.

Nipodaštavanjem sudskih odluka, koje demonstrira Vlada Srbije, podriva se sistem zasnovan na pravu i zakonima, pred kojima u svakoj demokratskoj državi svi moraju biti jednaki. Posebno je problematično što Vlada pokazuje samovolju svojstvenu nedemokratskim režimima i kad, suprotno zakonu, postavlja funkcionere na najodgovornija mesta u državi, kao u slučaju Nikole Petrovića, direktora Elektromreža Srbije, i kad svoje odluke odbija da obrazloži javnosti i krši Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Upravni sud je sve presude uredno dostavio na izvršenje Vladi Srbije, koja je bila dužna da najkasnije u roku od 15 dana postupi po odluci suda. Stepen Vučićeve osionosti najbolje se vidi kad na pitanje novinara da li će postupiti po prvoj sudskoj presudu, koja se odnosila na obavezu dostavljanja biografije Bratislava Gašića prilikom izbora na funkciju predsednika UO Srbijagas, kaže da „ne razume pitanje“.

Od tada do danas Vučić ne želi da razume da je Vlada dužna da postupi po svakoj pravosnažnoj sudskoj presudu. Postala je uobičajena pojava da Aleksandar Vučić podriva sudsku granu vlasti tako što ne prihvata sudske odluke koje mu se lično ne dopadaju ili odbija da primi poziv na sud, po tužbi zbog laganja.

Neefikasna sudska zaštita jedan je od ključnih razloga zbog koga domaći privrednici propadaju, a strani investitori zaobilaze našu zemlju.

Naš sledeći korak protiv samovolje Aleksanra Vučića i ignorisanja presuda Upravnog suda je obraćanje Ustavnom sudu Srbije i Sudu za ljudska prava u Strazburu.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com