Vučić šampanjcem proslavio probijanje tunela Savinac

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović prisustvovali su danas probijanju desne cevi tunela „Savinac“ na Koridoru 11.

vučić

Vučić je na ceremoniji održanoj na 24. kilometru od početka deonice Ljig–Preljina iz pravca Beograda, u mestu Savinac, na izlaznom portalu tunela Savinac, istakao da je danas probijena desna cev dugačka 270 metara, i da su time probijeni svi tuneli na toj deonici.

On je naveo da je na deonici Koridora 11 od Ljiga do Preljine asfaltirano 36 od ukupno 40 kilometara autoputa u punom profilu, i naglasio da se lično uverio u kvalitet radova nakon što je obišao taj putni pravac.

Premijer je, u društvu novinara, Mihajlović i ambasadora Republike Azerbejdžan u Srbiji Eldara Hasanova, učestvovao u probnoj vožnji tim autoputem.

Vučić je podsetio na to da je leva cev Savinca u dužini od 270 metara probijena u septembru 2015. godine, da radove izvodi domaće preduzeće „Planum“, kao i da je zvanični rok za završetak deonice Ljig–Preljina 25. avgust 2016. godine.

Na samoj trasi nalazi se veliki broj objekata, među kojima pet tunela – Golubac, Veliki Kik, Savinac, Šarani i Brđani, kao i 66 mostovskih konstrukcija, od čega je završeno 65.

Nadvožnjaci su površine približno 60.000 metara kvadratnih, a postoji i 40 regulacija vodotokova sa delimičnim izmeštanjem korita reka u dužini od približno 21,5 kilometara.

Glavni izvođač radova na toj deonici je firma „Azvirt“ iz Azerbejdžana, a radovi, čija je ukupna vrednost 308 miliona evra, finansiraju se azerbejdžanskim kreditom od 300 miliona evra, dok je preostali novac obezbedila Srbija.

Pored ove firme, na toj deonici angažovana je ukupno 101 srpska firma u funkciji podizvođača, dobavljača i kooperanta.

Na trasi je predviđena izgradnja dve petlje: Takovo i Preljina, kao i tri odmorišta.

Projektnu dokumentaciju izradili su Saobraćajni institut CIP za deonicu Takovo–Preljina i Institut za puteve za deonicu od Ljiga do Boljkovca i od Boljkovca do Takova.

Na deonici Ljig–Preljina radove dnevno izvodi više od 110 radnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com