Radulović: Naprednjaci korumpirali i antikorupcijske institucije

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ optužio je Republičku komisiju za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki da pokušava da odbrani nezakonito dodeljen posao izgradnje železničke stanice Prokop.

prokop

Saopštenje prensimo u celosti:

„Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki uhvaćena je u odbrani korupcije. Presuda Upravnog suda u Nišu o nezakonito dodeljenom poslu vrednom 26 miliona evra, za prvu fazu izgradnje železničke stanice Prokop, dokazala je da državni antikorupcijski, kontrolni mehanizmi ne funkcionišu. U nečasnom poslu komisiji je nesebično pomagao i Odbor za finansije Skupštine Srbije, čiji je predsednik funkcioner SNS Veroljub Arsić.

Upravni sud u Nišu je 12. juna poništio koruptivno rešenje Republičke komisije kojim je omogućeno sklapanje nezakonitog ugovora o poslu u kome je isto lice i pripremalo projekat i konkursnu dokumentaciju za izbor izvođača radova i učestvovalo u raspisivanju javne nabavke i konkurisalo za posao i na kraju ga i dobilo. Zahvaljujući ovome osnovna vrednost radova povećana je za čitavih 5,9 miliona evra.

Republička komisija, čiji je posao da zaustavi i onemogući korupciju u koju su umešani predstavnici vlasti, više od godinu dana branila je smešnim, uvredljivim argumentima očiglednu korupciju, a kršenje Zakona o javnim nabavkama pravdala time da Vlada Srbije nije usvojila plan za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama. Prevara je otkrivena zahvaljujući upornosti građanskog nadzornika – nevladine organizacije Toplički centar za demokratiju I ljudska prava.

Upravni sud nije imao mnogo posla da utvrdi da nikakav akcioni plan ne može da odloži sprovođenje zakona, ali je pokazao, za današnje vreme, veliku hrabrost da autonomno presuđuje, bez obzira na političke pritiske.

Aleksandar Vučić je i dalje protivustavno na čelu koordinacionog tela za borbu protiv korupcije. Umesto da se procesuiraju 1024 sporne privatizacije, Vučić zakonom poklanja građevinsko zemljište tim istim privatizatorima i u isto vreme sprovodi masovan stečaj Srbije. Korupcija je veća nego ikada u istoriji Srbije.

Pokret “Dosta je bilo-Saša Radulović” zahteva da se utvrdi odgovornost članova Republičke komisije koji su se na ovaj način izrugivali zakonu. Pozivamo i na političku odgovornost predsednika i članova skupštinskog Odbora za finansije, koji su na sve načine, čak i fizičkim izbacivanjem sa sastanka građanskog nadzornika, zataškavali prevaru u koju je umešana i visoka politika. Očekujemo od policije i tužilaštva da reaguju.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com