MUP: Nije bilo nepravilnosti pri nabavci kačketa i zimskih pantalona

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da odbacuje navode Policijskog sindikata Srbije (PSS) o tome da se tender za nabavku kačketa i zimskih pantalona za pripadnike policije obavlja mimo procedura.

mup

U saopštenju se navodi da je nabavka sprovedena kroz otvoreni postupak, koji, prema postojećoj zakonodavnoj regulativi, predstavlja najtransparentniji mogući postupak.

MUP je izabrao najpovoljniju ponudu , čime je uštedeo više od 25 miliona dinara.

Reč je o ponudi konzorcijuma koji su činili jedna domaća i tri inostrane firme, a prema kojoj je cena letnjeg kačketa 580 dinara bez PDV-a, dok je cena zimskog 1.030 dinara bez PDV-a.

Sledeća najpovoljnija ponuda iznosila je 1.080 dinara za letnji i 1.780 dinara za zimski kačket.

Takođe, MUP obaveštava rukovodstvo PSS da, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, pravo učešća na tenderu imaju sva domaća i strana fizička i pravna lica i nije moguće isključiti bilo koju firmu.

Netačni su i navodi PSS-a o tome da uzorci nisu proveravani jer je u konkursnoj dokumentaciji kao obavezan uslov definisana obaveza ponuđača da uz ponudu dostavi overene uzorke sa analizama iz akreditovane laboratorije.

S obzirom na to da je ponuda grupe ponuđača ocenjena kao neispravna zbog toga što nisu dostavljene ispravne analize, u pregovaračkom postupku im je upućen poziv da navedene nedostatke otklone, što su oni i učinili.

MUP napominje da dobavljač ne može da započne isporuku ukoliko za odgovarajuća dobra nije dostavio ispravne analize materijala i gotovih proizvoda, sve do konačne isporuke.

Nabavka zimskih pantalona je, takođe, sprovedena kroz otvoreni postupak i MUP je dobio tri ponude, ali nijedna nije bila prihvatljiva, odnosno nisu ispunjeni svi uslovi javne nabavke.

Nabavka je nastavljena putem pregovaračkog postupka na koji su se javile iste firme, a u toku je rad komisije na stručnoj oceni ponuda i zaključno sa današnjim danom nije doneta nikakva odluka, niti je zaključen ugovor sa bilo kojom firmom.

Imajući u vidu to da je PSS mogao da zatraži i dobije sve relevantne podatke u vezi sa nabavkom kačketa i zimskih pantalona, ostaje otvoreno pitanje zašto to nisu učinili, već su obmanuli javnost netačnim i malicioznim informacijama.

Nadamo se da iza toga ne postoje neke skrivene namere koje imaju za cilj urušavanje ugleda Ministarstva unutrašnjih poslova, i zato apelujemo na PSS da sve informacije provere pre objavljivanja kako ne bi štetili časnoj policijskoj profesiji i ugledu pripadnika MUP-a i članova PSS, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com