Radulović: Partijski paraziti otpuštaju, umesto da budu otpušteni

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ izrazio je protest protiv otpuštanja radnika bez jasne sistematizacije radnih mesta i merenja njihovog radnog učinka.

Dosta je bilo

Saopštenje prenosimo u celosti:

„U dosadašnjoj navodnoj racionalizaciji javnog sektora otpušteni su, prema pisanju medija, ljudi iz zaštićenih socijalnih kategorija, bez stranačkih knjižica, sa radnih mesta koja su potrebna za rad institucija. Pokret oštro protestuje protiv otpuštanja radnika bez jasne sistematizacije radnih mesta i merenja njihovog radnog učinka.

Iz države se godišnje na prekobrojne nesposobne partijske činovnike potroši preko milijarde evra, a Vučićeva Vlada nije ni pokušala da napravi sistematizaciju radnih mesta u državnom aparatu, javnoj upravi i javnim preduzećima. Na subvencije se godišnje baca još milijarda. Na pokrivanje gubitaka samo šest najvećih državnih preduzeća (Srbijagas, EPS, Železnice, Železara, Petrohemija i Er Srbija) godišnje Vlada baca još jednu milijardu evra jer su oni i dalje uporište stranačkog zapošljavanja i finansiranja Vučićevih prijatelja i stranačke vojske. To su tri milijarde na godišnjem nivou. Sa druge strane, Vučić je od penzionera oteo 210 miliona evra i to predstavlja kao spas.

Nesposobna Vlada štedi na neophodnim investicijama u infrastrukturu i na otimanju penzija i plata, s jedne strane, a razbacuje novac na koruptivne subvencije, garancije za kredite gubitaša pod partijskom upravom kao što je Srbijagas i RTB Bor, na tajne ugovore sa stranim menadžerima kao u Železari Smederevo ili Er Srbiji.

Vlada Aleksandra Vučića nije sprovela nikakve reforme do sada i zato se javni dug i njegovo učešće u nacionalnom dohotku vrtoglavo povećava. Za tri i po godine koliko je na vlasti, Vučić je povećao javni dug za 9 milijardi evra, sa 15,5 na preko 24,5 milijardi. Tadić je pre njega za svoje 4 godine javni dug povećao za 8 milijardi evra, sa 7,5 na 15,5.

U Srbiji je potrebno uvesti red, pre svega putem potpune transparentnosti, otpuštanja kancelarijskih partijskih viškova, profesionalizacije javnih preduzeća i državne uprave, ukidanja tajnih ugovora i koruptivnih subvencija, uvođenje sistema univerzalne socijalne zaštite i smanjenja nerazumnih poreza.

Pokret “Dosta je bilo” zahteva od Vlade da prestane da licitira sa brojevima prekobrojnih i da uradi i javno objavi sistematizacije radnih mesta za ceo prošireni javni sektor koji broji preko 700.000 zaposlenih. Te sistematizacije će nam i pokazati da nemamo viška lekara, prosvetnih radnika, radnika u komunalnim preduzećima ili policajaca, već partijskih kadrova po kancelarijama, sa kupljenim diplomama.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com