Radulović podneo prekršajne prijave protiv Dačića, Mihajlovićeve, Sertića…

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ saopštio je da je tokom juna podneo 27 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv ministara i političara zbog skrivanja informacija od javnog značaja.

radulović

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ podneo je tokom juna 27 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv najviših funkcionera Vlade i državnih institucija zbog nezakonitog skrivanja informacija od javnog značaja. Postupke smo pokrenuli protiv tri potpredsednika i ministara Vlade Srbije, dva vladina službenika i pet rukovodilaca u preduzećima u državnom vlasništvu i školi.

Prijave su podnete protiv Ivice Dačića, potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova, Zorane Mihajlović, potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Željka Sertića, ministra privrede, Novaka Nedića, generalnog sekretara Vlade, Dragane Kalinović, direktorke Republičkog fonda za PIO, Snežane Crnojević, službenice Ministarstva privrede, Daneta Kondića, odgovornog lica u Akcionarskom društvu „Er Srbija“, Ivana Miloševića, odgovornog lica u „Železari Smederevo“, Dragoljuba Simonovića i Miroslava Stojčića, bivšeg i aktuelnog generalnog direktora Železnica Srbije, i Đure Đurovića, direktora Beogradske poslovne škole.

Gotovo sve prekršajne prijave su podnete zbog sumnje da su državni funkcioneri i službenici povredili član 46. st. 1. tačka 8) Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja („Sl. glasnik RS“, br. 120/2004, 54/2007, 104/2009 i 36/2010) kojim je propisana novčana kazna od 5.000 do 50.000 dinara.

Najviši državni funkcioneri odbijaju da (na način i u rokovima propisanom Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja) otkriju protokole i ugovore sa Vladom Ujedinjenih arapskih emirata i kompanijama iz UAE tokom 2013. i 2014. godine, koliko i kome su novcem građana Srbije platili za usluge lobiranja u inostranstvu, kako su ugovarani radovi za autoput od Požege do Boljara i granice sa Crnom Gorom, kako je od arapske kompanije ugovoreno uzimanje aviona na lizing za potrebe Er Srbije, ugovore i odluke o privatizaciji fabrike „1. Maj“ iz Pirota i o finansijskim podticajima „AHA Muri“, dokumente o angažovanju stranih menadžera za „Železaru Smederevo“, ugovore Vlade sa „Gorenjem“ iz Velenja, sa „Viring sitemom“ iz Finske u Pirotu, iz kojih sredstava i sa kojim ciljem je finansirano reklamiranje Ruskih železnica na bilbordima u Beogradu, koliko će „Železnice Srbije“ uložiti u projekat „Beograd na vodi“…

Prekršajnom sudu u Beogradu podneto je 26 zahteva, dok je jedan zahtev protiv direktora „Železare Smederevo doo“ podnet Prekršajnom sudu u Smederevu.

U svih 27 slučajeva ili nismo dobili tražene inforamcije ili smo ih delimično dobili tek pošto smo izjavili žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja. U dva slučaja Železnice Srbije AD nisu postupile po rešenjima Poverenika zbog čega smo Povreniku podneli predlog za prinudno izvršenje i novčano kažanjavanje tog preduzeća, dok smo protiv direktora Miroslava Stojčića podneli prekršajne prijave.

Ovi prekršajni postupci biće novi test za domaće pravosuđe koje sve jasnije pokazuje da je pod kontrolom izvršne vlasti i da nije u stanju da se odupre naredbama premijera i njegove partokratije.

Pokret je u proteklih godinu dana izjavio na desetine žalbi Povereniku zbog uskraćivanja prava na informacije iza kojih se uglavnom skrivaju korupcija, štetni ugovori, pljačkaška privatizacija i nesposobnost vlasti.

Posebno uznemirava što Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave odbija da sprovodi Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a poveren mu je nadzor nad tim. Upravni inspektorat tog ministarstva odbio je da po našoj predstavci izvrši nadzor kod Akcionarskog društva „Er Srbija“ i da podnese prekršajne prijave zbog ignorisanja zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ smatra da jedino puna transparentnost rada vlasti može biti osnov zdravog društva i razvojne privrede.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com