Radulović: Spaskovski i Vučić sprovode politički progon u Boru

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ optužio je putem saopštenja premijera Srbije Aleksandra Vučića i generalnog direktora RTB Bor Blagoja Spaskovskog da su otpustili dr Branislava Mihajlovića iz političkih razloga.

bor

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Jedan od četiri doktora nauka koje ima RTB Bor je juče protivzakonito dobio otkaz zbog pisanja na društvenoj mreži tvitter. Drugom doktoru nauka se sprema otkaz dok je na bolovanju. Preostala dva su ućutkana. Ovaj potez Aleksandra Vučića i njegovog nesposobnog direktora Blagoja Spaskovskog predstavlјa direktan napad na slobodu mišlјenja i govora zagarantovane Ustavom Republike Srbije.

Generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski je protivzakonito izvršio pritisak i na kraju ucenama izdejstvovao otkaz za inženjera dr Branislava Mihajlovića zbog njegovih kritičnih stavova objavlјenih na ličnom Tviter nalogu. RTB Bor je u katastrofalnom stanju, investicija u topionicu je kolosalan promašaj, domaća ruda se ne eksploatiše, tajno se uvozi i prerađuje toksična uvozna ruda po štetnim ugovorima i truju građani Bora. Vučić i Spaskovski sve ovo žele da sakriju od građana Bora i Srbije.

Dr Mihajlović, istaknuti član pokreta “Dosta je bilo-Saša Radulović”, zaposlen kao rukovodilac Sektora za plan i analizu u Rudnicima bakra Bor doo Bor, progoni se po političkoj osnovi i kao primer zastrašivanja svih radnika u RTB Bor jer ima hrabrosti da javno govori o kriminalnom vođenju RTB-a Bor. U istoj poziciji je i dr Milan Dejanovski, takođe istaknuti član pokreta.

Ustavom je, u članu 46 garantovana “sloboda mišlјenja i izražavanja i sloboda da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje”. Pokret je i od Vlade Srbije zatražio da se zaustavi ovaj politički progon.

Pozivamo građane, sindikate, celo civilno društvo da ustanu u zaštitu slobode mišlјenja i govora i protiv političkog progona koji sprovode premijer i njegovi kadrovi u celoj Srbiji.“

Podsetimo, dr Branislav Mihajlović je početkom ovog meseca dobio Upozorenje zbog stavova iznetih na društvenoj mreži Tviter, u kojem su čak navedeni njegovi za kompaniju “problematični” tvitovi, a na jedan je čak dat i komentar rukovodstva.

Kao što je i rekao za portal Ekonomske Vesti, dr Mihajlović ne odustaje od tvitovanja, što naziva “borbom za istinu koja je prognana iz Bora”, te je juče napisao: “Zahvaljujem se generalnom direktoru RTB Bor Blagoju Spaskovskom na upravo uručenom otkazu Ugovora o radu. Zahvaljujem se i Vučiću. I SNS”.

Dr Branislav Mihajlović bio je zaposlen u RTB Bor od 1977. godine.

One thought on “Radulović: Spaskovski i Vučić sprovode politički progon u Boru

 • 19. jun. 2015 at 15:08
  Permalink

  NAJBOLJI KADROVI U RTB BOR DOBIJAJU OTKAZ!

  Dana 16. juna 2015. godine Dr Branislav Mihajlović, diplomirani rudarski inženjer, a tri dana kasnije i dr Milan Dejanovski, diplomoiran inženjer metalurgije dobili su otkaze Ugovora o radu u RTB Bor jer su upozorili javnost na nedomaćinskom, kriminalitetnom poslovanju i poslovanju u propasti firme I bahatom ponašanju generalnog direktora Blagoja Spaskovski tzv. Sosa, miljenik premijera Srbije. Oni su istakli da RTB Bor ne može da proizvodi bakar troškovno niže od 9.000 USD/t , a prodajna cena bakra na LME (18. juna 2015. godine) je 5.761 USD/t. Troškovi metalurške proizvodnje bakra u RTB Bor je oko 2000 USD/t, a na svetskom tržištu se kreće od 400 do 500 USD/t.
  Dana 23. decembra 2014. godine na„Svečanom otvaranju završetka nove topionice bakra i fabrike sumporne kiseline u Boru“ Menadžmentu RTB Bor, na čelu sa generalnim Sosom dobio sledeće zadatke od premijera Srbije Vučića: da se nova topionica uhoda i pokrene proizvodnja u roku od tri meseca,, da se rudnik Veliki Krivelj stabilizuje u roku od šest meseci, da se rudnici Majdanpek i Cerovo stabilizuju u roku od devet meseci i td.
  Do današnjeg dana nova topionica ne radi, rudnici nisu dostigli zadatu proizvodnju, a građani i građanke Bora se guše u otrovnim i zagušljivim gasovima. Izmerena srednja vrednost SO2 je 930,00 µg/m3, što je više od 6 puta od MDK to u vremenu uzorkivanja, a mnogo puta zagađenja sumpordioksidom, ugljendioksidom i poletinom sa spektrom Mendelejevim periodnim sistemom elemenata u okolini Bora.

  Efikasnost proizvodnje bakra je veoma niska, iskorišćenje bakra od rude do katode je 60-70%, visoki troškovi proizvodnje, iznad 9000 dolara po toni bakra (u svetu 3000 $/t bakra), kapacitivno iskorišćenje metalurških agregata 30%, potrošnja električne energije od rude do katode 14,0 MWh/t katodnog bakra (u svetu, 5 MWh/t), a ukupna potrošnja sve vrste energije, svedene na ekvivalentni ugalj, u RTB Bor iznosi oko 7,0 tona ekvivalentnog uglja po toni katodnog bakra (u svetu, oko 3,5 t e.u./t bakra). Proizvodnja bakra od nekadašnjih 17 kt mesečno, pala je na 2-3 kt bakra.

  Šta su pogrešili dr Branislav Mihajlović i dr Milan Dejanovski procenite sami, ali jsu dobili raskid radnog odnosa ili ugovora o radu. Strahovlada, teror i nehumanost u RTB Bor vladaju osam godina, a ovo, sada, je kulminacija svega toga i svašta. Troškovi biće ispostavljeni narodu (poreskim obveznicima) Srbije, a ne gospodaru života i smrti u Boru Sosi.

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com