Radulović: Sramna odluka Ustavnog suda da podrži pljačku penzionera

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ osudio je odluku Ustavnog suda u kojoj je ocenjeno da je smanjenje penzija u skladu sa Ustavom.

Radulović

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Ustavni sud je doneo sramotnu odluku da podrži pljačku gotovo 700.000 penzionera koju su na predlog Aleksandra Vučića svojim glasom ozakonili poslanici SNS-a, SPS-a, PUPS-a, Jedinstvene Srbije, SDPS-a i Nove Srbije u Skupštini Republike Srbije. Opljačkani penzioneri će na žalost morati od suda u Strazburu da traže zaštitu svojih prava od Vlade Republike Srbije, Skupštine Republike Srbije, a sada i svog Ustavnog Suda. Ovo je još jedan tužan primer da živimo u NAŠOJ zemlji, ali NjIHOVOJ državi.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” je 30.01.2015. godine podneo Ustavnom sudu inicijativu da proglasi smanjenje penzija protivustavnim. Navedena su dva glavna argumenta: ugroženo je ustavom garantovano pravo na imovinu (penzije nisu socijalna davanja, penzije su imovina, stečena prava) i izvršena diskriminacija jednog dela penzionera. Ustavni sud se na žalost nije bavio pravom, već je u svom saopštenju ponovio političku i kvaziekonomsku retoriku Aleksandra Vučića, čime je jasno pokazao da je i ova institucija sistema potpuno u kandžama partokratije i njenog parazitskog sistema.

Kvaziekonomska logika Aleksandar Vučića, a sada na žalost i Ustavnog suda, bez ijednog dokaza ili obrazloženja ili računice, kaže da je isplata penzija bila ugrožena, pa je Vlada, prego leđa jednog dela penzionera, morala da spašava Fond PIO od kolapsa ovim duboko nemoralnim i protivustavnim zakonom. U tekstu ustavne inicijative smo naveli:

„Istovremeno uz donošenje osporenog zakona Narodna skupština RS je na predlog Vlade RS usvojila Zakon o izmenama i dopunama zakona o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu.[1] Tim su povećani rashodi za subvencije za 110 miliona evra; budžet Vlade i njenih kancelarija povećan je za 16 miliona evra; rashod za robu i usluge povećan je za 15 miliona evra; troškovi kazni i penala po nalogu sudova iznose 80 miliona evra; nabavka zgrada i građevinskih objekata 152 miliona evra; nabavka raznih mašina i opreme 84 miliona evra; nabavka zemljišta 37 miliona evra; nacionalni investicioni plan 35 miliona evra; otplata kamata po garancijama javnim preduzećima monopolistima 75 miliona evra; razne dotacije nevladinim organizacijama 70 miliona evra, itd. Po usvajanju osporenog zakona, kao i rebalansa budžeta za 2014. godinu, Vlada Republike Srbije je usvojila rešenje o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve čime je odobreno vanredno povećanje troškova kabineta premijera Aleksandra Vučića za dodatnih 7,8 miliona dinara.[2] Razlog povećanja su dodatni troškovi za plate, usluge po ugovoru i službena putovanja premijera i članova njegovog kabineta. Potom je 25.12.2014. godine Narodna skupština RS na predlog Vlade RS usvojila Zakon o preuzimanju obaveza privrednog društva Air Serbia AD Beograd prema pravnim i fizičkim licima po osnovu izvršenih usluga i isporučenih roba i pretvaranju tih obaveza u javni dug Republike Srbije.[3] Time je dug Air Serbia AD od 19,3 milijarde dinara ili oko 160 miliona evra prebačen na teret javnog duga Republike Srbije.“

Ovo su penzioneri platili iz svog džepa, a ne spašavanje Fonda PIO. Platili su rasipanje Aleksandra Vučića. Ukupna ušteda od smanjenja penzija iznosi oko 150 miliona evra. Na subvencije Vlada Republike Srbije godišnje baca u bunar 800 miliona evra.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” će u ime penzionera pokrenuti postupak pred međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu. Postala je na žalost redovna praksa da međunarodni sud za ljudska prava bolje štiti prava naših građana od našeg Ustavnog suda čiji je posao upravo to: da štiti ustavom zagarantovana prava naših građana od bahate vlasti. Pokret će pribaviti i zapisnik sa sednice Ustavnog suda kako bismo utvrdili koji sudija se obrukao na toj sednici, a koji je osvetlao obraz.

Kada Pokret dođe na vlast, ukinućemo ovaj duboko nemoralan i protivustavan zakon i vratiti penzionerima otete penzije. Nažalost, to će ponovo morati da se uradi kroz obveznice Republike Srbije, kao i za otetu štednju građana s početka 90-tih godina.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com