Pao „Dinkićev dinar“: Neustavna promena Zakona o autorskom i srodnim pravima

Ustavni sud Srbije proglasio je neustavnom promenu Zakona o autorskom i srodnim pravima iz 2012. godine, kojim je i od zanatlija naplaćivan takozvani muzički dinar.

muzički dinar

„Odredbe člana 6. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima („Službeni glasnik RS“, broj 119/12), u delu novododatog člana 171a st. 1, 2. i 5. Zakonu o autorskom i srodnim pravima, nisu u saglasnosti sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima. Sud je utvrdio da Kategorizacija korisnika koji vrše javno saopštavanje muzičkih dela, interpretacija i fonograma za teritoriju Republike Srbije („Službeni glasnik RS“, broj 3/12), nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom. Sud je odbacio zahtev za obustavu izvršenja pojedinačnog akta ili radnje koja je preduzeta na osnovu navedenog Zakona i navedenog opšteg akta“, objavljeno je na sajtu Ustavnog suda Srbije.

Zakon i izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima donet je još 2012. godine, nakon čega su protivnici do sada sporne, a sada i neustavne, odredbe muzički dinar prozvali „Dinkićev dinar“, po tadašnjem ministru Mlađanu Dinkiću, koji je bio inicijator ovog zakonskog rešenja.

Ukratko, zanatlije, poput frizera, pekara i sličnih, ubuduće neće biti u obavezi da plaćaju muzički dinar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com