Radulović: Svi ugovori vezani za Železaru proglašeni tajnim

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ optužio je putem saopštenja Ministarstvo privrede da želi da sakrije od javnosti da država mesečno plaća strane menadžer u Železari Smederevo 340.000 evra.

radulović

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Ministarstvo privrede proglasilo je tajnim sve ugovore i dokumente o izboru i angažovanju stranih menadžera u Železari Smederevo koje građani mesečno plaćaju 340.000 evra, odnosno oko četiri miliona godišnje. Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” smatra da Vlada Srbije tajnim ugovorima učvršćuje korupciju i koruptivne modele ponašanja u državi.

Ministarstvo privrede RS je dopisom broj 3-00-33/2015-02, od 5.6.2015. odbilo zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, kojim je pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” 30.03.2015. od Vlade i Železare zatražio sve relevantne spise o angažovanju dvanaest holandskih menadžera. Ministarstvo je nezakonito navelo da tražene informacije “nemaju svojstvo informacije od javnog značaja”. Pokret je zbog toga podneo žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.

Opravdano sumnjamo da je novi direktor Železare u sukobu interesa budući da mu je istovremeno data uloga posrednika u prodaji čelika. Imamo i pitnje za premijera: koju će cenu sirovine menadžer u Boru odrediti, kada je bude nabavlјao preko svoje privatne firme? Što manju, što veću ili neku “taman” cenu.

Potsećamo da smo od tražili sledeće informacije:

– kopije svih spisa Ministarstva privrede koji se odnose na sprovođenje postupka izbora menadžerskog tima;

– kopije svih prispelih prijava i predloga za upravlјanje Železarom;

– kopije kompletne prepiske konsultanata, stručnih komisija, menadžmenta Železare, Ministarstva privrede i Vlade Srbije vezane za izbor novog menadžmenta;

– Kopiju integralne verzije ugovora, sporazuma i-ili protokola sa svim postojećim aneksima i prilozima, koji su potpisani sa HPK Inženjeringom iz Holandije;

– informaciju o subvencijama, garancijama, pozajmicama i drugim direktnim i indirektnim davanjima Republike Srbije i njenih organa Železari Smederevo.

Pokret upozorava da se ponašanjem Vlade prema Železari Smederevo uludo baca novac građana Srbije na “strane menadžere – spasioce”, kao da smo mi potpuno nesposobni. Nama ne trebaju “strani spasioci” nego spas od nesposobne partokratije.

Šta je rešenje? Trebalo je još pre godinu i po dana, kako je predlagao Saša Radulović, tada ministar privrede, uvesti red u Železaru, popisati i proceniti imovinu i obaveze, izvršiti analizu tržišta i napisati investicioni poslovni plan. Sve je to zaustavio Aleksandar Vučić i uveo praksu tajnih dogovora i nepotrebnog bacanja novca na strane menadžere.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” zahteva transparentno poslovanje jer je to jedini način da se u Srbiji iskoreni korupcija.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com