Radulović: Vlada poklanja još 210 miliona evra Srbijagasu

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ oštro je kritikovao odluku Skupštine Srbije da dug Srbijagasa težak 190 miliona evra pretvori u javni dug, kao i odluku da se istom preduzeću odobri garancija za dodatni bankarski kredit.

dosta je bilo

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Javno preduzeće Srbijagas dobiće na poklon od građana Srbije dodatnih 210 miliona evra, jer je neodgovorna Vlada svojoj glasačkoj mašini u Skupštini predložila zakone kojima će 190 miliona evra duga Srbijagasa prema NIS-u pretvoriti u javni dug i odobriti mu još i dodatnu garanciju od 20 miliona evra za bankarski kredit, za koji se unapred zna da će pasti na teret budžeta.

Za zasedanje Narodne Skupštine, koje je počelo 21.12, predložena su po hitnom postupku, dva zakona na osnovu kojih će građani Srbije “nagraditi” Srbijagas za katastrofalne rezultate.

Srbijagas je, sa svojih šest zavisnih preduzeća, u 2014. godini ostvario neto konsolidovani gubitak od čak 393 miliona evra. Imao je nenaplaćena potraživanja od 300 miliona evra. Privreda i građani Srbije plaćaju gotovo najskuplji gas u Evropi, a nesposobni partijski menadžment Srbijagasa zida ogromne gubitke.

Komercijalni kredit od 20 miliona evra, koji će Srbijagas uzeti kod Sosijete ženeral banke, namenjen je izgradnji regionalne deonice Aleksandrovac – Brus – Kopaonik – Raška – Novi Pazar – Tutin. Građani i privreda će garantovati za ovaj kredit iako ne znaju da li se isplati graditi tu deonicu. Neodgovorna Vlada nije uz predloženi zakon priložila analizu ekonomske isplativosti izgradnje ove deonice. Ako se uzme u obzir sve viša cena gasa, kao i priključivanja na gasovod, koje plaćaju građani, izvesno je da je ovo jedan od onih kredita za koje se unapred zna da će pasti na teret države, odnosno svih građana.

Posledice neodgovorne ekonomske politike premijer svaljuje na penzionere, privredu i građane kojima stalno povećava poreze, poreske osnovice i izmišlja nove takse i akcize. Nesposobni premijer Vučić je oteo od penzionera 210 miliona evra i to nazvao reformom, a isto toliko sad baca u bunar Srbijagasa.

Smanjenje plata i penzija nije reforma. Povećanje poreza nije reforma. Reforma znači uvođenje reda. Prvi korak u uvođenju reda je izbacivanje nesposobnih partijskih kadrova sa rukovodećih mesta u javnom sektoru. To nesposobni premijer zna, ali nema ni znanje ni interes da uvde red. Mi imamo.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com