Radulović: Vlada Zakonom o ulaganjima učvršćuje korupciju

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ optužio je Vladu Republike Srbije da donosi novi Zakon o ulaganjima kako bi učvrstila korupciju.

radulović

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Cilj svih zakona koje je Vlada Srbije pripremila u poslednjih godinu dana je učvršćivanje korupcije, osiguravanje vrhu izvršne vlasti da u tajnosti i u direktnim dogovorima malog broja zainteresovanih raspolaže državnom imovinom. Novi Nacrt zakona o ulaganjima, koji predlaže Ministarstvo privrede, samo je još jedan u nizu zakona koji će učvrstiti korupciju.

Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje će omogućiti davanje 30 odsto državnog zemljišta velikim korporacijama na 30 godina, Ministarstvo privrede donosi zakon kojim će garantovati tajnost tih aranžmana. Prema rešenju u Nacrtu zakona o ulaganjima, ukoliko neko zatraži podatke o investiciji i bude odbijen, neće moći da se žali Povereniku za informacije od javnog značaja, koji je do sada bio poslednja brana tajnim dilovima u državi.

Slična stvar je urađena u Sporazumu sa Ujedinjenim arapskim emiratima koji je sve kompanije iz UAE stavio iznad zakona Srbije. Protiv tog Sporazuma je pokret podneo inicijativu za ocenu ustavnosti. Sada se ta povlastica širi na sve investitore.

Pokret “Dosta je bilo-Saša Radulović” upozorava da je ovakvo rešenje protivzakonito, jer je Zakonom o slobodnom pristupu informacijama određeno da se žalba povereniku može uložiti na sve institucije izvršne vlasti. Upozorenje na koruptivne odredbe Nacrta zakona o ulaganjima iznele su i nevladine organizacije koje se bave borbom protiv korupcije, a Agencija za borbu protiv korupcije je istakla da se pojedinim odredbama daju prevelika diskreciona ovlašćenja organima javne vlasti kao i da je neodrživo da o rešenjima Saveta za ekonomski razvoj, u kome su premijer i ministri privrede i finansija, odlučuje Vlada, odnosno taj isti premijer i ministri.

Zaključivanje tajnih ugovora, štetnih za državu, urušavanje kompletnog pravnog poretka i ionako slabih kontrolnih mehanizama vodi u totalno osiromašenje zemlje i njenih građana. Pokret prikuplja potpise u akciji “Poslednji voz. Tvoja zemlja ili njihova država” upravo protiv ovakvih zakona kojima će biti omogućena finalna pljačka državne imovine.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com