Radulović: Vučić Železari dao državnu pomoć od 110 miliona evra

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ optužio je premijera Aleksandra Vučića da obmanjuje javnost kada govorio o uspešnom poslovanju novog menadžmenta Železare Smederevo, jer, tvrdi pokret, Železara je u decembru 2014. godine dobila državni kredit od oko 110 miliona evra.

železara

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Premijer je 11. decembra 2014. godine potpisao zaključak Vlade kojim se Železari za poslovanje u 2015. godini odobrava državni kredit iz budžeta i Fonda za razvoj u iznosu od 13,3 milijarde dinara, što iznosi oko 110 miliona evra. Ovaj zaključak vlade pokazuje da je premijer obmanjivao javnost kad je govorio o uspešnom poslovanju novog menadžmenta.

Istim zaključkom Vlada je odlučila da se Železari produži rok za vraćanje kredita iz 2012. godine za još godinu dana, kao i da joj Fond za razvoj ne aktivira garancije u iznosu od 15 miliona evra. Reč je o još jednoj subvenciji Železari koja je samo formalno predstavljena u formi kredita, jer je jasno da Železara ni ovaj novi kredit neće vratiti, kao što nije vratila ni prethodne.

Novi menadžment je ovaj “kredit” već uveliko potrošio i sada sa premijerom panično traži “kupca” (kineskog), kao novi izgovor zašto moraju da za 2016. godinu daju još novca. Podsećamo da je Železara u 2014. godini napravila neto gubitak od 134 miliona evra i da joj je Agencija za finansiranje izvoza, po odluci Vlade i premijera, oprostila dug od 36 miliona evra.

Kako pokazuje zaključak vlade, Premijer je “kredit” u iznosu od 13,3 milijarde dinara preusmerio Železari iz sledećih izvora:

2,8 milijardi dinara iz sredstava za podsticanje regionalnog razvoja
3,3 milijarde dinara iz sredstava za STARTUP kredite
676 miliona dinara iz sredstava namenjenih za zapošljavanje radnika koji su ostali bez posla u procesu tranzicije
427 miliona dinara iz sredstava namenjenih za pretvaranje inovacija u proizvod
1,7 milijardi dinara iz sredstava namenjenih podsticanju kvaliteta ugostiteljske ponude
63 miliona dinara iz sredstava za kreditiranje prehrambene industrije
96 miliona dinara iz sredstava za Fond za zaštitu životne sredine

Premijer je prošle sedmice prosveti obećao jednokratnu pomoć od 6.000 dinara. U prosveti radi 130.000 ljudi, tako da ta “pomoć” iznosi 6,5 miliona evra. To je 17 puta manje od ove subvencije, odnosno oko 850 evra, preko 100.000 dinara, po prosvetaru.

Saša Radulović je kao ministar privrede krajem 2013. godine pokrenuo uvođenje reda. Krenuo je od ličnih karata, popisa imovine i obaveza, kupaca i dobavljača, analize tržišta, poslovnih i investicionih planova, kako bi sprečio da se ovo katastrofalno poslovanje ponovi u 2014. godini. Nesposobni direktori je trebalo da dobiju otkaz. Aleksandar Vučić je zaustavio uvođenje reda i zaštitio svoje partijske parazite. Saša Radulović je zbog toga i podneo ostavku u januaru 2014.godine.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com