Reforma javne uprave bitna za privlačenje novih investicija

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički upoznala je danas ambasadora Japana u Srbiji Đuićija Takaharu sa ciljevima i dosadašnjim rezultatima reforme javne uprave u našoj zemlji.

Udovički je ambasadoru objasnila nadležnosti resornog ministarstva, koje su u ovoj vladi dodatno pojačane.

Ministarstvo se, kako je navela, bavi i reformom sistema plata, zaposlenima na republičkom i lokalnom nivou, odnosima između svih nivoa vlasti, kao i podizanjem organizacije javne administracije na viši nivo kako bi ispratila promene koje slede.

Ona je ocenila da je izazov podizati kapacitete i unapređivati organizaciju rada u vreme fiskalne konsolidacije, ali je istakla da je to obaveza na kojoj radi cela Vlada, kako bi građani Srbije dobili bolji kvalitet usluga, a zemlja napredovala u procesu približavanja EU.

Udovički i Takahara su postigli saglasnost o tome da reforme treba da doprinesu boljem poslovanju kompanija u Srbiji.

Ambasador je podsetio na to da samo dve japanske kompanije posluju u našoj zemlji, ali da je njihovo iskustvo sa radom lokalnih samouprava na zadovoljavajućem nivou.

Sagovornici su ocenili da je upravo reputacija kompanija važna kao indikator uspeha poslovanja i radi privlačenja novih investicija, koje doprinose i zapošljavanju lokalnog stanovništva.

U tom kontekstu, Takahara je ukazao i na izgradnju Reciklažnog centra u Novom Pazaru, koji ima za cilj da obezbedi inkluziju i poboljšanje položaja romske zajednice zapošljavanjem 10 radnika.

Udovički i Takahara su se saglasili da, pored evropskih modela javne uprave, tokom reformskog procesa,treba razmatrati i druge modele, poput japanskog.

U tom cilju, Ambasada Japana će biti na raspolaganju radi razmene informacija i dokumenata koji se tiču državno-službeničkog sistema, na čemu radi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com