Rizik od siromaštva u Srbiji 25,5 odsto

Stopa rizika od siromaštva iznosila je 2016. godine u Srbiji 25,5 odsto, a rizik od siromaštva i socijalne isključenosti 38,7 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku rezultate Ankete o prihodima i uslovima života u Srbiji.

U saopštenju se posebno napominje da ne znači da su sva ova lica siromašna, ali imaju rizik da to budu.

Najviša stopa rizika od siromaštva (32,7%) je u kategoriji lica starosti izmedju 18 i 24 godine, pa zatim u kategoriji lica mladjih od 18 godina – 30,2 odsto.

Najnižu stopu rizika od siromaštva imaju osobe starije od 65 godina – 19,1 odsto. Prema statistici, znači dosta ispod prosečne stope rizika od siromaštva.

Najveću stopu rizika od siromaštva imaju lica u domaćinstvu koje čine dve odrasle osobe sa troje ili više izdržavane dece, čak 49,8 odsto.

Za njima po stopi rizika od siromaštva (40,1%) slede lica mladja od 65 godina koja žive u jednočlanim domaćinstvima.

U zavisnosti od radnog statusa, najizloženija su riziku od siromaštva (48%) nezaposlena lica stara 18 i više godina. U tom kontekstu, najniža stopa rizika od siromaštva je medju licima zaposlenim kod poslodavca. Kod samozaposlenih lica, ova stopa iznosi 32,4 odsto.

I u ovom pogledu su, prema statistici, u najpovoljnijem položaju penzioneri – stopa rizika od siromaštva je medju njima je 15,4 odsto.

Anketom je obuhvaćeno 5.554 domaćinstva odnosno 15.057 lica starih 16 i više godina. Anketa je obavljena direktnim intervjuom i bila je anonimna, saopštava Republički zavod za statistiku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com