Rusija obećala pomoć u izvozu na tržište Carinske unije

Ruska strana je obećala da će učiniti sve da njihovi partneri u carinskom savezu – Belorusija i Kazahstan, ubrzaju procedure izdavanja izvoznih dozvola srpskim proizvođačima mesa i mleka, izjavila je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

„Dobili smo uveravanja da će ovaj problem biti vrlo brzo rešen“, kazala je Bogosavljević Bošković u telefonskoj izjavi, nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede Ruske Federacije, Nikolajem Fjodorovim.

Ona je prenela da je bilo reči i o mogućnostima izvoza usitnjenog mesa iz Srbije, kao i da joj je Fjodorov obećao da će na nivou Carinskog saveza proslediti na razmatranje predlog Srbije za dalju liberalizaciju trgovine pojedinim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima.

Prema rečima Bogosavljević Bošković, taj razgovor je bio izuzetno konstruktivan i otvoren i istaknuta je obostrana zainteresovanost za unapređenje saradnje između dve zemlje u oblasti poljoprivrede

„U Srbiji je dosta kompanija koje se bave proizvodnjom i preradom mesa i mleka zainteresovano za izvoz na rusko tržište. Na prethodnom sastanku dogovorili smo se da kontrole ispunjenosti uslova objekata završe naše stručne službe“, rekla je ministarka, koja se zahvalila na poverenju koje nam u tom smislu pruža ruska strana.

Na ovaj način, deo izvoznih procedura je ubrzan i pojednostavljen, ali ipak, to nije dovoljno, primetila je ona.

Bogosavljević Bošković je objasnila da je potrebno da nakon garancija sa naše strane, novi objekti budu objavljeni na listi odobrenih za izvoz na tržište carinskog saveza.

Za nas je važno da se ovaj tehnički deo posla obavlja brže i efikasnije, dodala je.

Razgovarali smo i o mogućnosti da na ovo tržište izvozimo sitno konfekcionirano, to jest usitnjeno meso, i u tom smislu istakli smo da su naše sluzbe u potpunosti osposobljene za kontrolu sledljivosti sirovina u skladu sa standardima koje ruska strana traži, rekla je Bogosavljević Bošković.

„Ruska strana je ovu našu molbu prihvatila i vrlo brzo će o njoj doneti odluku, nadam se pozitivnu“.

Srpska ministarka poljoprivrede takođe je zamolila kolegu Fjodorova da podrži i predlog Srbije za dalju liberalizaciju trgovine pojedinim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, kao što su šećer, živinsko meso, pojedine vrste sireva, neke vrste alkoholnih pića.

„Ovo su, inače, proizvodi izuzeti iz režima slobodne trgovine. Za rusku stranu, ova liberalizacija ne bi značila ugrožavanje interesa njihovih proizvođača, a bilo bi itekako važno i podsticajno za pojedine grane naše poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije“, naglasila je Bogosavljević Bošković.

Budući da ovo pitanje nije u isključivo nadležnosti Ministarstva poljoprivrede Ruske Federacije, Fjodorov je obećao, kako je navela, da će naš zahtev proslediti na razmatranje na nivou carinskog saveza.

Ministarka je rekla da je i ovog puta predložila da se pozovu ruski investitori da ulažu u naš prehramben sektor.

„Veliki je broj preduzeća u ovoj oblasti koja su predmet privatizacije kod nas trenutno. Verujem da bi mnoga od njih mogla biti interesantna upravo za ruske investitore. I u tom smislu sam dobila podršku i razumevanje Fjodorova, i njegovih saradnika“, navela je Bogosavljević Bošković.

Na kraju, dogovorili smo i saradnju u smislu podrške zainteresovanih kompanijama da učestvuju na izložbenim manifestacijama koje se organizuju na teritoriji Republike Srbije i Ruske Federacije, kazala je Bogosavljević Bošković.

Ona je uputila poziv ruskoj strani da bude zemlja partner na našem novosadskom sajmu, kao i da ministar Fjorodov bude gost na toj manifestaciji.

 

Tanjug

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com