Ruski mediji nezainteresovani za „gasni problem“ sa Srbijom

Ruski mediji su veoma malo prostora posvetili vesti o smanjenju isporuka ruskog gasa Srbiji od 28 odsto, a zbog duga za gas isporučen Srbiji ove, prošle, ali i u periodu izmedju 1995. i 2001. godine. Isključivo se prenose informacije iz medija u Srbiji.

U tim vestima ne pominje se početkom oktobra najavljeno namirenje toga duga udelima u preduzećima u Srbiji, pre svega udelom u Petrohemiji.

Posle sastanka Međuvladinog rusko-srpskog komiteta,održanog početkom oktobra u Moskvi, ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić je izjavio da je Srbija takvo rešenje ponudila Rusiji, a vesti o tome su bile tako intonirane kao da je ponuda sa druge strane prihvaćena. Čak je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak rekao da su ruski investitori zainteresovani za učešće u privatizaciji 26 preduzeća u Srbiji.

Dačić je takođe predložio ruskoj strani da se obnovi Tolingov metod isporuka gasa koji podrazumeva da isporučilac dostavlja gas na preradu, a onda preuzima tako nastali proizvod i plaća troškove prerade. Podrobnije nije objašnjeno koji je krajnji cilj uvođenja ove metode u gasne poslove Srbije i Rusije, niti je ovaj predlog, posle sastanka u Moskvi, 8.oktobra više pominjan.

Posle sporazuma postignutog u prošli četvrtak, Vlada Rusije je Ukrajini odobrila poseban režim obračuna carina za period do 31. marta sledeće godine. Prema toj odluci carina se snižava za 100 dolara ukoliko je cena gasa 333,4 dolara za 1.000 kubika ili viša, a za 30 odsto ukoliko je cena 1.000 kubika gasa niža od 333,4 dolara .

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com