Uglja za domaćinstva ipak neće biti

Elektroprivreda Srbije zabranila je, uz pretnju disciplinskim merama, Rudarskom basenu Kolubara i Termoelektranama i kopovima Kostolac da industriji i građanima prodaje ugalj, prenosi danas beogradska štampa.

Kako je saopšteno iz EPS-a, ova odluka je doneta kako bi se za građane i privredu obezbedilo stabilno snabdevanje električnom energijom u predstojećem zimskom periodu. Međutim, onda se postavlja pitanje kako će se u tom zimskom periodu grejati svi oni koji za to koriste ugalj.

Ova odluka EPS-a u potpunoj je suprotnosti sa izjavom generalnog direktora RB Kolubara, Milorada Grčića, koji je pre samo dva meseca rekao ne samo da će uglja za široku potrošnju biti, već i da on neće poskupeti.

„Domaćinstva koja se greju na ugalj ne treba da brinu, obezbeđeno je dovoljno uglja. Projektovali smo 200.000 tona sirovog uglja i 200.000 tona sušenog uglja“, rekao je Grčić početkom jula.

Kolubara je još prošle godine uvela određene restrikcije kada je u pitanju prodaja uglja građanima, pa je tako uvedeno ograničenje da svaki član domaćinstva može da kupi najviše 3 tone uglja, umesto dotadašnjih 6 tona.

Sa lazarevačkih kopova godišnje je građanima za ogrev prodavano 800.000 tona uglja

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com