RZS: Ove godine BDP porastao 0,8%

Prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, ukupne ekonomske aktivnosti u 2015. godini, merene bruto domaćim proizvodom i iskazane u stalnim cenama, imaju realni rast od 0,8% u odnosu na prethodnu godinu.

rzs

Posmatrano po delatnostima, realni rast bruto dodate vrednosti imaju: sektor prerađivačke industrije, sektor građevinarstva i sektor snabdevanje električnom energijom, gasom i parom. Realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru poljoprivrede, sektoru javnih usluga i ostalih usluga.

Procenjeno je da je industrijska proizvodnja u 2015. godini imala rast fizičkog obima od 8,2% u odnosu na prethodnu godinu. Najveći rast fizičkog obima ima sektor snabdevanje električnom energijom, gasom i parom. S druge strane, poljoprivredna proizvodnja u 2015. godini imala pad fizičkog obima od 8,0%, navodi se u saopštenju RZS-a.

Procenjeno je da vrednost izvedenih radova u građevinarstvu u 2015. godini beleži rast od 20,5% u odnosu na prethodnu godinu. Promet u trgovini na malo beleži realni rast od 1,4%, dok promet u trgovini na veliko beleži rast od 2,5% u tekućim cenama. U sektoru usluge smeštaja i ishrane u 2015. godini zabeležen je realni rast od 1,8%, dok je broj noćenja turista povećan za 8,8%. Sektor saobraćaj i skladištenje imao je rast fizičkog obima od 7,7%, a oblast telekomunikacija rast od 0,8%.

Stopa nezaposlenosti, koja je u trećem kvartalu 2015. godine iznosila 16,7%, dobijena je na osnovu Ankete o radnoj snazi.

Procenjeno je da će godišnja stopa inflacije iznositi 1,6%, zaključuje se u saopštenju RZS-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com