Savet za borbu protiv korupcije protiv prodaje Telekoma

Savet za borbu protiv korupcije preporučio je Vladi Srbije da ne prodaje Telekom jer je to preduzeće profitabilno i ostvaruje dobit, što je veoma bitno za privredu Srbije.

telekom

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Savet za borbu protiv korupcije je na osnovu finansijskih podataka zaključio da je Telekom sa svojim zavisnim društvima profitabilno preduzeće jer ostvaruje dobit u poslovanju što je, s obzirom na vlasničku strukturu, značajno za privredu Srbije.

Neto dobit Telekoma mogla bi biti značajno veća kada bi Telekom racionalno i transparentno poslovao.

Optimizacijom troškova koji se odnose na nepotrebno plaćanje zakupnina za poslovni prostor kao i troškova po osnovu reklame, propagande i sponzorstva ostvarile bi se izuzetne uštede u poslovanju Telekoma. Uštedama bi doprineli i svrsishodno i transparentno poslovanje u domenu javnih nabavki dobara i usluga, kao i restrukturiranje troškova radne snage.

Činjenice u vezi poslovanja Telekoma ukazuju na svu ozbiljnost u donošenju odluke o njegovoj prodaji i daljem statusu. Stručna javnost ukazuje da prodaja Telekoma nema ekonomskog opravdanja. Prema stavu Saveta prodaja Telekoma nema ni zakonskog osnova u odnosu na telekomunikacionu mrežu jer ta imovina predstavlja prirodno bogatstvo koje se ne može otuđivati iz državne svojine.

Mnoga javna preduzeća u svom sastavu imaju javnu svojinu koja je kao prirodno bogatstvo izuzeta iz privatizacije ali i iz prometa, odnosno, ne može se otuđiti iz javne svojine. Savet je i kod ranijih pokušaja prodaje Telekoma tražio da se pre odluke o privatizaciji utvrdi da li Telekom u svojoj imovini ima prirodna bogatstva koja se ne mogu otuđiti iz javne svojine.

U smislu člana 5. stav 4. Zakona o privatizaciji predmet privatizacije ne mogu biti prirodna bogatstva, dobra u opštoj upotrebi, dobra od opšteg interesa kao i kulturna dobra u javnoj svojini. Članom 10. Zakona o javnoj svojini, dobra od opšteg interesa i dobra u opštoj upotrebi su stvari u javnoj svojini koje imaju poseban status. U smislu člana 11. Zakona o javnoj svojini mreže predstavljaju dobro od opšteg interesa i spadaju u prirodna bogatstva koja ne mogu biti predmet prinudnog izvršenja i koja predstavljaju dobro koje se ne može otuđiti iz javne svojine u smislu člana 16. stav 4. Zakona o javnoj svojini. U interesu svakog građanina je da zna da li Vlada može protivno propisima da otuđuje dobra u opštoj upotrebi koja su vrsta prirodnog bogatstva ove zemlje, odnosno, da li država prodajom akcija može da otuđi dobra u opštoj upotebi čije je otuđenje iz javne svojine izričito isključeno.

Ukoliko Vlada i pored mišljenja stručne javnosti da Telekom ne treba prodavati ostane pri odluci da se proda, dužna je da jasno odredi šta je predmet prodaje, odnosno da tačno odredi da li uz imovinu koja nema karakter dobara u opštoj upotrebi prodaje i dobra u opštoj upotrebi, odnosno mrežu telekomunikacione infrastrukture u javnoj svojini.

Zbog svega navedenog Savet preporučuje Vladi RS:

– da se u ovom momentu Telekom ne prodaje nego da se sprovede statusno i finansijsko restrukturiranje u cilju poboljšanja poslovanja Telekoma;

– da se utvrdi da li se u imovini Telekoma nalaze dobra od opšteg interesa odnosno prirodna bogatstva koja se ne mogu otuđiti iz javne svojine;

– da se utvrdi da li se u imovini Telekoma nalazi imovina koju koriste državni organi (poput BIA, VBA, VOA), a koja služi ostvarivanje njihove delatnosti;

– da nadležne institucije izvrše reviziju poslovanja Telekoma jer je poslovanje Telekoma dugi niz godina netransparentno i pod izrazitim političkim uticajem.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com