Koje će sve reforme Grčka morati da sprovede?

Finalno saopštenje sa samita Evrogrupe potvrđuje da je Grčka pristala na trenutnu implementaciju sveobuhvatnih reformi, piše Gardijan.

grčka

Sporazum uključuje penzione reforme, liberalizaciju ekonomije, privatizaciju mreže za prenos električne energije, reformu tržišta rada (uključujući i nova pravila o kolektivnom otpuštanju), kao i preduzimanje konkretnih akcija protiv nenaplativih kredita.

I toj je samo vrh brega, s obzirom da su grčki poslanici u petak usvojili rigorozan program štednje.

Ovo su ključne tačke jutros dogovorenog sporazuma:

1. Sprovesti ambiciozan plan reforme penzionog sistema, odrediti mere koje će u potpunosti nadokanditi uticaj koji je imala odluka Ustavnog suda o penzionim reformama iz 2012. godine na fiskalnu politiku i sprovođenje klauzule nultog deficita ili, zajedno sa kreditorima dogovorene, alternativne mere do oktobra 2015. godine.

2. Usvojiti ambicioznije reforme tržišta maloprodajnih objekata (apoteke, pekare…) i proizvodnje sa jasnim rasporedom za implementaciju svih „OECD toolkit I“ preporuka. Otvoriti tržište zatvorenih profesija (npr. prevoz trajektom).

3. Nastaviti sa privatizacijom operatera za prenos električne energije (ADMIE), osim ako se ne pronađu odgovarajuće mere koje će imati isti uticaj na konkurentnost, kao što je dogovoreno sa institucijama (MMF, ECB i EU).

4. Na tržištu rada, sprovesti rigoroznu reviziju i modernizaciju kolektivnih ugovora, štrajkačkih prava i kolektivnih otkaza u skladu sa EU direktivom i u vremenskom periodu dogovorenom sa institucijama. Na ovim osnovama tržište rada bi trebalo da bude u skladu sa najboljim evropskim i međunarodnim standardima, sa ciljem promovisanja održivog rasta.

5. Usvojiti potrebne korake za jačanje finansijskog sektora, uključujući i sprovođenje odlučnih akcija sa ciljem smanjivanja obima nenaplativih kredita, kao i mera za jačanje upravljačkih struktura Grčkog fonda finansijske stabilnosti (HFSF) i banaka, posebno je potrebno eliminisati bilo kakvu mogućnost političkog uplitanja u proces imenovanja čelnika.

I to nije sve, Grčka će osnovati novi nezavisni fond koji će se baviti prodajom državne imovine (vredne oko 50 milijardi dolara). Iz tog fonda polovina novca će se koristiti za smanjivanje grčkog duga, a ostatak će ići na dokapitalizaciju grčkih banaka i investicije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com