SINOS i PROUNS: Potvrđeno postojanje prikrivenih vlasnika medija

Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) saopštili su da je objavljivanje Izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji pokazalo da su tvrdnje koje su iznosili tačne i da je Izveštaj dokazao da su najveći problemi netransparentno vlasništvo, cenzura i autocenzura.

U saopštenju se navodi da je potvrđeno da postoji čvrsta veza između medijskih kuća i krupnog biznisa i da je novi Zakon o javnom informisanju legalizovao postojanje prikrivenih vlasnika, a samim tim omogućio koncentraciju vlasništva u medijima.

„SINOS i PROUNS ostaju pri stavu da je nedemokratska procedura pri donošenju seta medijskih zakona, obmanjivanje javnosti da Brisel zahteva izlazak države iz medija i medijska cenzura onih koji su se protivili privatizaciji, potvrda da je u uskom krugu sve dogovoreno još 2012. godine, i da sada prisustvujemo završnoj fazi realizacije ‘reformskih zakona'“, ističe se u saopštenju.

Ova dva udruženja smatraju da zabrinjava činjenica da će „beskompromisnom privatizacijom medija, koju predviđa Zakon o javnom informisanju, biti omogućeno da političari i njihovi rođaci postanu vlasnici i preostalih medija“.

SINOS i PROUNS su inače Ustavnom sudu podneli inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o javnom informisanju i zahtev za donošenje privremene mere o nesprovođenju Zakona do izjašnjavanja Ustavnog suda.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com