Slovak Peter Kamaraš stoji iza HPK engineering B.V.

Slovački biznismen Peter Kamaraš, koga je američka kompanija Esmakr optužila za propast pregovora o privatizaciji Železare Smederevo sa Vladom Srbijom, stoji iza kompanije HPK engineering B.V, a koju je Vlada Srbije večeras izabrala za profesionalno rukovođenje smederevskom čeličanom.

Kompanija HPK engineering B.V. registrovana je u Holandiji, dok Kamaraš u Slovačkoj ima kompaniju maltene istog naziva – HPK engineering a.s, koja je registrovana u Košicama.

Dnevni list Politika je sredinom februara, kada konkurs za profesionalni menadžment Železare Smederevo još nije bio ni raspisan, objavila da će upravo Kamaraš biti novi prvi čovek Železare Smederevo.

“Peter Kamaraš osim kompanije Pikaro, u Slovačkoj ima još nekoliko firmi. Njegov sin, Juraj Kamaraš, inženjer po stuci, takođe je biznismen. Vlasnik je slovačke farmaceutske industrije Imuna, koja je svojevremeno bila zainteresovana za iznajmljivanje pogona zrenjaninske Jugoremedije. Fabriku je modernizovao delom sredstvima EU, a lekove i medicinske proizvode izvozi u Belorusiju, Makedoniju, Bugarsku, BiH, Poljsku, Kosovo, Ukrajinu, Rusku Federaciju i Srbije”, pisala je tada Politika.

Inače Kamarašova kompanija odavno sarađuje sa Železarom Smederevo, tačnije snabdeva je sirovinama.

Podsetimo, Esmark je protiv Kamaraša podneo tužbu optužujući ga za kršenja ugovora, zloupotrebe poverljivih informacije i nepoštenog nadmetanja, a sve u cilju navodne sabotaže. Esmark je na račun slovačkog biznismena izneo teške optužbe poput one da Železari Smederevo prodaje gvozdenu rudu nižeg kvaliteta od standardnog, kao i da druge materijale naplaćuje po ceni višoj od tržišne.

 

 

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com