Radulović: Železara Smederevo na sudu zbog tajnih ugovora

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ saopštio je da je Prekršajni sud u Beogradu pokrenuo prekršajni postupak protiv ovlašćene službenice u Ministarstvu privrede, zbog skrivanja dokumentacije i ugovora o izboru i angažovanju stranog menadžmenta u Železari Smederevo.

Radulović

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Prekršajni sud u Beogradu, zvanično je, na osnovu zahteva pokreta „Dosta je bilo – Saša Radulović“, pokrenuo prekršajni postupak protiv ovlašćene službenice u Ministarstvu privrede, zbog skrivanja dokumentacije i ugovora o izboru i angažovanju stranog menadžmenta u Železari Smederevo.

U prekršajnom postupku je izašlo na videlo da Ministarstvo i poslovodstvo Železare kriju od javnosti sledeća dokumenta: Ugovor o pružanju usluga upravljanja i savetovanja, Poslovni plan, Listu savetnika. Registrovanu založnu izjavu, podatke da pružaoci usluge ne stiču kontrolu nad imovinom Železare, kao i podatke vezane za ugovore o kratkoročnom kreditu zaključene između Republike Srbije i Železare, ali i Ugovor o zalozi zaključen između Republike Srbije, Fonda za razvoj i Železare (Zaključak Vlade Republike Srbije broj: 420-3838/2015, od 2.4.2015.).

Alibi za koruptivno ponašanje i sakrivanje ugovora nađen je u protivzakonitom zaključku Komisije za zaštitu konkurencije od 2. juna 2015. godine, da „zaštićeni podaci nemaju svojstva informacije od javnog značaja“. Ovim zaključkom je Komisija povredila osnovni duh Zakona o informacijama od javnog značaja. Pokret “Dosta je bilo-Saša Radulović” je zbog skrivanja bitnih ugovora o radu Železare izjavio žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.

Udruženje „Dosta je bilo – Restarst“ podnelo je prekršajnim sudovima do sada najmanje 30 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv najviših državnih službenika funkcionera zbog skrivanja važnih dokumenata i kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Zaprećena novčana kazna za odgovorno lice koje krši Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja kreće se od 5.000 do 50.000 dinara.

Praksu tajnih dogovora, ugovora i nepotrebnog bacanja novca na strane menadžere uveo je Mlađan Dinkić, a usavršio Aleksandar Vučić. Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” zahteva transparentno poslovanje jer je to jedini način da se u Srbiji iskoreni korupcija.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com