Srbija će ostvariti napredak na „Duing biznis listi“

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da očekuje da će Srbija na „Duing biznis listi“ Svetske banke, koja će biti objavljena tokom leta, ostvariti napredak i da se više neće nalaziti među poslednjim zemljama u nekim segmentima poslovanja.

Mihajlović je, u obraćanju novinarima u Vladi Srbije nakon druge sednice Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbije na rang listi Svetske banke (SB) o uslovima poslovanja, navela da je nekoliko prethodnih meseci iskorišćeno za to da se usvoje reformski zakoni.

Dva reformska procesa koji će uticati na to da se položaj Srbije u novom izveštaju Svetske banke u toku leta poboljša, kako je istakla, jesu oblast dobijanja građevinskih dozvola i plaćanje poreza, odnosno elektronsko plaćanje poreza.

Očekuje se da se samo u odnosu na građevinske dozvole i plaćanje doprinosa postigne skok za 30 mesta, naglasila je potpredsednik Vlade.

U izdavanju građevinskih dozvola Srbija na ovoj listi zauzima 186. poziciju od ukupno 189 zemalja, podsetila je ona i poručila da je krajnji cilj Vlade da se Srbija, u srednjem roku, nađe među prvih deset zemalja na „Duing biznis listi“ Svetske banke.

Mi to možemo. Ako smo mogli da pokažemo da zakoni mogu da se usvoje i primenjuju, onda sam sigurna u to da na srednji rok možemo da budemo među prvih deset zemalja, istakla je Mihajlović.

Ona je podsetila na to da je Vlada Srbije u decembru prošle godine formirala Zajedničku grupu za unapređenje pozicije Srbije na rang listi Svetske banke (SB) o uslovima poslovanja, uz napomenu da je to je prvi put da se sistemski pristupilo ovom problemu.

Vlada Srbije je, kako je istakla, prvi put od kada postoji ova rang lista dostavila Svetskoj banci sve ono što je naša zemlja uradila u prethodnom periodu kako bi poboljšala privrednu klimu.

Potpredsednik Vlade je saopštila da je na današnjoj sednici doneta odluka da se izradi akcioni plan za naredni period kako bi u izveštaju koji će biti predstavljen 2016. godine Srbija ostvarila još bolju poziciju.

Mihajlović je ukazala i na to da će sva nadležna ministarstva nastaviti da poboljšavaju uslove poslovanja, s obzirom na to da ima mnogo toga što treba da se uradi kako bi izveštaj za 2015. godinu, koji će biti objavljen naredne godine, bio još bolji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com