Srbija duguje Srebrenici više od 30 miliona evra

Da se godinama samo priča u prazno, kada je u pitanju pružanje ruke pomirenja od Srbije prema Bosni i Hercegovini, potvrđuje i činjenica da Srbija, odnosno Hidroelektrana Bajina Bašta duguju Srebrenici više od 30 miliona evra, izjavio je šef kabineta načelnika Opštine Srebrenica Nermin Alivuković.

he bajina bašta

Podsetio je da je izgradnjom Hidroelektrane Bajina Bašta, veliki deo zemljišta sa područja opštine Srebrenica potopljen, a do početka „agresije“ na Bosnu i Hercegovinu, hidroelelektrane su uredno plaćale dug za potopljeno zemljište, piše Klix.ba.

„Početkom agresije, to je stalo, nije se nastavilo ni nakon završetka rata, bez obzira na mnoge zahteve koje je Opština Srebrenica uputila organima vlasti u državi“, kazao je Alivuković.

Po njegovim rečima taj dug danas prelazi 30 miliona evra.

„Do sada smo slali dopise Veću ministara BiH, Predsedništvu BiH, Vladi RS i resornim ministarstvima, ali bez odgovora“, kaže Alivuković.

Dodao je da su tokom posete delegacije Opštine Srebrenica u maju Vladi Republike Srpske dobili obećanje od potpredsednice Vlade RS-a Srebrenke Golić, ali i od predsednika RS Milorada Dodika da će na prvoj zajedničkoj sednici vlada Republike Srpske i Srbije, u junu ove godine biti tačka dnevnog reda postizanje dogovora oko nadoknade za potopljeno zemljište.

Alivuković je podsetio da je sednica vlada Srbije i RS održana, ali i da do sada Opština Srebrenica nije dobila nikakve informacije vezane za za naknade za potopljeno zemljište.

„Dve trećine potopljenog zemljišta je u vlasništvu Opštine Srebrenica, a jedna trećina u vlasništvu srbijanske opštine Bajina Bašta, i Bajina Bašta redovno prima naknadu od Hidroelektrane Bajina Bašta i po podacima koje mi imamo to je oko milion evra na godišnjem nivou“, naveo je šef kabineta načelnika Srebrenice u izjavi Feni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com