Srbija finansijski stabilna zemlja

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Vlada Srbije uspela da održi političku stabilnost, zaustavi ekonomsko propadanje, sprovede plan za izlazak iz krize i održi dobre odnose u regionu.
vučić
Vučić je na konferenciji za novinare, povodom godinu i po dana rada Vlade, istakao da je naša zemlja uspela da očuva stabilnost uprkos događajima u okruženju, kao i da je danas finansijski stabilna i ozbiljna zemlja, jedna od najuglednijih u jugoistočnoj Evropi.
On je izrazio zadovoljstvo rezultatima po sva četiri cilja koja je postavio na početku mandata – politička stabilnost, zaustavljanje ekonomskog propadanja i sprečavanje bankrota, pravljenje i sprovođenje plana za izlazak iz krize i dobra regionalna saradnja.
Premijer je rekao da, iako je planirani deficit odobren od strane Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za ovu godinu 5,5 odsto, deficit na nivou države sveden na 3,3 odsto, uz očekivanje da će biti i ispod tri odsto.
Vučić je ujedno izrazio uverenje da je MMF shvatio da smo to sistemski rešili i zato ne očekuje probleme po tom pitanju.
On je istovremeno ukazao na to da nije zadovoljan brzinom sprovođenja strukturnih reformi javnih preduzeća i racionalizacijom javne uprave, i dodao da očekuje da će biti novih zahteva MMF-a u tom pogledu.
Vučić je izneo uverenje da će privatizacija sedam preduzeća biti završena do početka sledeće godine, kao i da moraju biti pokrenuta određena preduzeća koja su značajni nosioci rasta, poput „MSK“ u Kikindi.
Premijer je, takođe, naveo da očekuje da će Srbija na svetskoj biznis listi koja izlazi u narednim danima značajno napredovati, i napomenuo da neće biti zadovoljan dok Srbija ne bude među prvih 30 ili 40 država.
On je ocenio da to pokazuje da je naša zemlja na dobrom i sigurnom putu, i dodao da je ova godina prva u više decenija u kojoj nije bilo rebalansa budžeta.
Vučić je naveo da će rast BDP-a u 2015. godini biti između 0,7 do 1 odsto, i iskazao uverenje da će u 2016. godini rast ići i preko dva odsto.
Prema njegovim rečima, trenutni problem Srbije je „stari dug“, odnosno dug Javnog preduzeća „Srbijagas“ Rusiji u visini od 303 miliona evra, kao i dug vojnim penzionerima od 160 miliona evra.
Govoreći o aktuelnoj migrantskoj krizi, on je poručio da naša zemlja neće podizati nikakve zidove pred izbeglicama, i potvrdio da se taj stav neće menjati.
Premijer je s tim u vezi izrazio nadu da će biti pronađeno sveobuhvatno rešenje za migrantsku krizu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com