Srbija od danas potpuno pokrivena digitalnim signalom

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je na Kopaoniku da je Srbija od danas u potpunosti digitalizovana, a 97,8 odsto stanovništva pokriveno je digitalnim signalom.

Ljajić je danas svečano pustio u rad digitalne predajnike na emisionoj stanici „Gobelja“ na Kopaoniku i tom prilikom rekao da je ugašen analogni signal na Kopaoniku, a biće istovremeno ugašen analogni signal i sa emisionih stanica na Jastrepcu, Besnoj kobili, Ceru i Maljenu.

On je istakao da je završeno ono što je započeto još pre 10 godina, podsećajući da je prvi eksperimentalni digitalni signal pušten 2005.godine.

Prema njegovim rečima, od danas će većina građana Srbije koja prati televizijski signal putem zemaljske televizije, odnosno krovne i sobne antene, moći da prati prosečno po 15 kanala.

Negde je taj broj i veći od tih 15 kanala i taj signal će primiti potpuno besplatno jer neće morati da plaćaju bilo kome osim početnih troškova vezano za nabavku set top boksova, dodao je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ljajić je rekao da će Vlada Srbije objaviti koliko je koštao proces digitalizacije u svakoj od pojedinačnih faza jer želi da se ovaj proces učini što je moguće transparentijim, a Vlada se trudila da uštedi svaki dinar gde je to bilo moguće.

Prvobitna procena, kako je naveo potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, je bila da će ceo proces koštati 100 miliona evra, da bi se ispostavilo da će taj iznos biti značajno manji, oko 30 miliona evra, plus 10 miliona evra donacija od EU.

Država će od ovog procesa prihodovati blizu 100 miliona evra, naglasio je Ljajić.

On je ukazao i da će se nakon prodaje digitalne dividende, oslobođena frekvencija koristiti i za brži razvoj interneta, ali i bolju pokrivenost mobilnom mrežom širom Srbije.

Opremu koja je ugrađena, kako je rekao Ljajić, poseduje svega šest država u Evropi i istakao da na to možemo da budemo više nego ponosni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com