Srbija ušla u treći evropski zdravstveni program

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da je naša zemlja ulaskom u treći evropski zdravstveni program otvorila mogućnost da konkuriše za sredstva Evropske unije i na taj način proširi i unapredi zdravstveni sistem.

Lončar

Lončar je, na konferenciji „Nacionalni info dan o evropskom zdravstvenom programu 2014–2020“, objasnio da taj program ima za cilj da razvije zajedničke alate i mehanizme na nivou EU za rešavanje manjka ljudskih i finansijskih resursa i olakša uvođenje inovacija u oblast zdravstva.

Ministarstvo zdravlja je prepoznalo prednosti ovog programa, pre svega u cilju poboljšanja zdravstvenog sistema u okviru plana razvoja zdravstvene zaštite Republike Srbije, napomenuo je on.

Ministar je precizirao da program, čiji je ukupan budžet 446 miliona evra, traje do 31. decembra 2020. godine.

Lončar je dodao da će Srbija sprovođenjem programa dobiti dalju neophodnu podršku za zdravstveni sektor u procesu evropskih integracija, kao i usaglašavanje sa evropskim standardima i javno-zdravstvenim oblastima.

Takođe, on je naglasio da će se našoj zemlji prvi put ukazati prilika da učestvuje u velikim istraživačkim projektima u zdravstvenim oblastima.

Prema njegovim rečima, ideja ovog programa jeste da poveća pristup informacijama u oblasti zdravstva izvan nacionalnih granica i da razvije zajednička rešenja za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i bezbednosti pacijenata.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da ovaj program predstavlja glavni instrument Unije za implementaciju zdravstvene strategije.

Devenport je naglasio da će učešće u ovom programu Srbiji sigurno otvoriti širok spektar novih mogućnosti za zdravstveni sektor.

Vršilac dužnosti direktora Izvršne agencije Evropske komisije za potrošače, zdravstvo, poljoprivredu i hranu Žak Remakl čestitao je Srbiji na ulasku u pomenuti program, ističući da je zdravlje veoma važno jer može da doprinese ekonomskom razvoju države.

Govoreći o prioritetima ovog programa, Remakl je podvukao da su ključni ciljevi promovisanje zdravog načina života, zaštite od prekograničnih zdravstvenih pretnji i podrška održivim zdravstvenim sistemima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com