Srbiji 189 miliona evra u okviru IPA 2014

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisala je danas dva finansijska sporazuma između Vlade Srbije i Evropske komisije, koje je prethodno potpisao direktor Direkcije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije Žan Erik Pake.

sreu

Potpisani sporazumi, u iznosu od 102,3 miliona evra odnose se na jedan deo ukupnih sredstava koja su predviđena kao finansijska podrška Srbiji u okviru IPA programa za 2014. godinu, dok se do kraja godine očekuje dodatnih 86,8 miliona evra.

Jednim od potpisanih sporazuma, sa 72 miliona evra podržava se sprovođenje Specijalne mere podrške sanaciji posledica poplava i upravljanja rizikom od poplava.

Pomenuta mera nastavak je podrške EU za rekonstrukciju i obnovu od poplava, pri čemu će sredstvima biti finsirana rekonstrukcija i dogradnja obaloutvrda u Paraćinu, Valjevu i Svilajncu, kao i regionu Mačve.

Takođe, biće podržano i čišćenje kanalske mreže u beogradskim opštinama Obrenovcu, Surčinu i Novom Beogradu, a planirana je i nabavka mobilnih zidova za odbranu od poplava, kao i sanacija klizišta.

Drugim sporazumom, Srbiji je stavljeno na raspolaganje 30,3 miliona evra. Bespovratna sredstva, odobrena ovim sporazumom biće iskorišćena za projekte koji će pomoći Srbiji da realizuje reforme u sektoru javne uprave i u oblasti prosvete, koje su neophodne za buduće članstvo u EU.

Sporazumom je, takođe, predviđena i podrška procesu evropskih integracija Srbije, a predmet ovog finansijskog sporazuma je, između ostalog, i podrška za tehničku pripremu prioritetnih investicionih projekata, navodi se u saopštenju Kabineta ministra bez portfelja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com