Šta smo ono hteli: NBS protiv povećanja cene struje, ali…

Narodna banka Srbije oglasila se povodom najavljenog povećanja cene struje za 15 odsto i tom prilikom istakla da se „ne zalaže za korekciju cene električne energije“, ali da je dogovoreno povećanje, između Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda, uključeno u njihove projekcije.

NBS ističe da se zalaže za to da „korekcije budu transparentne i dugoročno planirane“.

„Budući da od toga zavisi uspešnost monetarne politike u održavanju stabilne i niske inflacije, ali i zbog potreba ostalih ekonomskih subjekata da svoje poslovne planove zasnivaju na predvidivim uslovima, Memorandumom o targetiranju inflacije je i predviđeno utvrđivanje numeričkih smernica rasta regulisanih cena“, navodi se u saopštenju centralne banke.

NBS se osvrnula i na „učestale najave korekcije cene električne energije“ tokom 2014. godine, a u kojima je, dodali su, isticano da je „aktuelna cena znatno ispod nivoa isplativosti i nivoa cena zemalja u regionu“.

„Iz ugla Narodne banke Srbije, predvidivost korekcija ove cene i cena svih drugih usluga koje su pod kontrolom države je bitna kako bi monetarna politika pravovremeno svojim merama reagovala i time održala inflaciju u granicama cilja. Primera radi, da je postojao jasan plan da u toku 2014. neće doći do korekcije cene struje, prostor za ublažavanje monetarne politike bio bi znatno veći, a inflacija ne bi bila ispod granica dozvoljenog odstupanja od cilja.“

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com