Stanje u svim poplavljenim područjima

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da je usled kišnih padavina i izlivanja bujičnih vodotokova proglašena vanredna situacija u Čačku, Novom Pazaru i Kraljevu, kao i na teritoriji opština Arilje, Lučani, Topola, Požega, Bajina Bašta, Ivanjica, Raška, Ljig, Rača.
MUP
U saopštenju se navodi da je vanredna situacija uvedena i na delu teritorije opštine Kosjerić (Seča Reka, Godečevo i Makovište), kao i na delu teritorije opštine Prijepolje (MZ Aljinovići, Pravoševa, Milošev Do, Stranjani, Milakovići, Kamena Gora, Mataruge, Jabuka i Babine) i opštine Trstenik.
Do sada su evakuisane 154 osobe, a trenutno su angažovani pripadnici Sektora za vanredne situacije, policije, Vojske Srbije i Crvenog krsta.
Na teritoriji Srbije, usled izlivanja reka, poplavljeno je oko 710 domaćinstava, od toga u opštinama Ivanjica 20, Lučani 45, Gornji Milanovac pet, Arilje devet, Bajina Bašta devet, Požega 35, Čajetina dva, Bujanovac dva, i gradovima Čačak 150, Novi Pazar 70, Užice tri i Kraljevo 360 domaćinstava.
Zbog izlivanja reke Čemernice, sa leve i desne strane, ugroženo je oko 500 domaćinstava.
Nadležne službe redovno prate hidrometeorološku situaciju na teritoriji čitave zemlje, a sve aktivnosti biće prilagođene novonastaloj situaciji na terenu, dok se intenzivno radi na praćenju nivoa Zapadne Morave.
Vodostaj reke Kolubare je u opadanju, na teritoriji opštine Obrenovac.
U Poljanama je 30 domaćinstava potopljeno, a objekti nisu ugroženi, pri čemu se na mestu događaja nalazi beogradski tim 2, sa 10 ljudi, dva vozila i četiri čamca.
Stalno se obilaze ugrožena područja i održava kontakt sa predstavnicima mesnih zajednica.
Putevi Poljane–Konatice i Poljane–Draževac su u prekidu.
U selima Oslare i Levosoje, opština Bujanovac, došlo je do izlivanja Slatinskog potoka, nema ugroženih domaćinstava, a vodostaj je u stagnaciji.
U naselju Đelinci, opština Vranjska Banja, došlo je do izlivanja atmosferske vode u kanalu koji se uliva u reku Banjšticu i nema ugroženih domaćinstava.
U Vranju trenutno nema padavina, a VPC Morava iz Niša proglasila je vanrednu odbranu od poplava na sektoru N11.2 – Zlatokop kod Vranja, zbog porasta Binačke Morave, koja dolazi sa Kosova, usled čega je došlo po porasta nivoa Južne Morave za metar.
Velike kišne padavine na teritoriji opštine Ljig pokrenule su stara klizišta i izazvale pojavu novih. U gornjem slivu istoimene reke, pritoke su pričinile velike štete na lokalnim putevima.
U selu Moravci i Latković poplavljeno je poljoprivredno zemljište.
Na deonici Koridora 11, gde se uspostavlja novi režim voda, došlo je do izlivanja reke Ljig i ugrožavanja priobalja.
U prekidu je glavni cevovod od izvorišta u selu Ba do Ljiga, a naseljeno mesto Ljig je bez vode.
U selima Zvizdar i Sovljak, opština Ub, ugroženo je deset domaćinstava, gde je voda ušla u dvorište, a u pitanju su površinske vode.
Poplavljeno je oko 250 hektara zemljišta, a u selu Kožuar ponovo se aktiviralo klizište na mestu Đurđevića strana.
Na teritoriji Novog Pazara trenutno nema padavina i vodotokovi su u opadanju.
U toku su aktivnosti na sanaciji poplavljenih područja i crpljenje vode u naseljima Jaklja i Sutenovac uz Josanicu.
Poplavljeno je od 30 do 40 kuća u naselju Jaklja, isti broj kuća u naselju Šutenovac, od pet do šest kuća u naselju Mur i od četiri do pet kuća u naselju Banja.
Usled obilnih padavina na pojedinim lokacijama u predelu Lukavičkog, Svračićkog Potoka i reke Resnik, u opštini Tutin, došlo je do plavljenja prizemlja porodičnih domaćinstava.
Osnovne i srednje škole na teritoriji opštine Tutin su usled nestanka električne energije prestale sa radom.
Na području naselja Mojstir došlo je do prekida putne komunikacije prema osnovnoj školi u Istočnom Mojstiru, voda je poplavila put i most, ekipe Policijske stanice u Tutinu su na terenu, kao i mašina „RPGP 23. novembar“, radi obezbeđenja prelaska učenika i nastavnika.
Polovina trafo-stanica je bez napona, polomljeno je 12 nosećih visokonaponskih stubova i ekipe su na terenu radi otklanjanja kvarova.
U toku dana se očekuje da će veći deo kvarova biti otklonjen.
Zbog teškog snega u mnogim naseljima u opštini Sjenica došlo je do kvarova na visokonaponskoj, dalekovodnoj mreži zbog padanja stubova i kidanja kablova.
Trenutno električnu energiju nemaju naselja Kladnica, Bare, Lopiže, Duga Poljana, Štavalj, K. Bunari i Gonje, kao i u Sjenici usled kvarova na niskonaponskoj mreži u pojedinim kvartovima.
U naselju Milatkovići, opština Raška, reka Raška je probila nasip i poplavila oranice u priobalju i preti da poplavi nekoliko domaćinstava.
Vodostaj reke Zapadne Morave i Ibra je u opadanju.
Na teritoriji Kraljeva evakuisano je ukupno 36 lica i to: Grdica – 29 lica, a tri lica su odbila evakuaciju, Adrani – četiri lica, Sirča – troje dece, a roditelji su odbili evakuaciju.
Pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica crpe vodu u osnovnoj školi u Baljevici, a trenutno nema padavina.
Nakon donošenja naredbe o evakuaciji u 19 časova, 7. marta, pa do ponoći, 8. marta, evakuisano je oko 400 ljudi iz naselja Grdica, Adrani i Oplanića, koji su smešteni u Osnovnoj školi u Grdici i kod rođaka.
Evakuisano je i 60 grla krupne stoke i 100 grla sitne stoke.
Na predlog Opštinskog štaba za vanredne situacije, predsednik Opštine Topola proglasio je vanrednu situaciju na celoj teritoriji opštine.
Zbog izlivanja reke Jasenice, došlo je do prekida saobraćaja na putu Natalinci–Šume.
U prekidu je putni pravac Rača–Topola kod sela Sepci i Natalinci.
Na sednici Štaba za vanredne situacije, održanoj 7. marta, u 20 časova predsednik Opštine je, na predlog štaba, doneo Odluku o proglašenju vanredne situacije na celoj teritoriji opštine Rača.
Vodostaj reke Bjelice je tokom jutra dodatno opao, a angažovani su beogradski i novosadski tim koji obilaze teren.
U Konjevićima je trenutno angažovano više pripadnika Sektora za vanredne situacije na crpljenju vode.
U 11 časova, započelo se sa punjenjem džakova sa peskom, koji se prevoze radnom mašinom na nasip na reci Čemernici, na kojem ima pet oštećenja.
Nije bilo padavina u toku noći, a u gradu kod Hale sportova „Borac“ crpljena je voda.
U toku jučerašnjeg dana, evakuisano je 28 lica iz naselja Vranići, Milićevci, Preljinska baluga, Konjevići i Parmenac.
Oko 400 lica se samo evakuisalo, a ugroženi su bili i manastir Vavedenje i manastir Nikolje, gde je voda prodrla u ekonomski deo.
Oko 60 domaćinstava u naselju Konjevići je bez električne energije, kao i tri industrijska objekta u naselju Parmenac.
Na teritoriji grada su neprohodni državni put drugog reda broj 180, Čačak–Guča, koji je oštećen kod Zeočke krivine, i obustavljen je saobraćaj na putu Mrčajevci–Slatina.
Dotok vode, noćas u dva časa, na brani u Ovčar Banji je 800 kubnih metara, a na brani u Međuvršju 700 kubnih metara.
Otklonjeni su kvarovi na vodosnadbevanju, a bez struje je i dalje 126 domaćinstava u naselju Srednja reka i Erčege, opštine Ivanjica.
Na teritoriji opštine Gornji Milanovac došlo je do izlivanja reka prvog i drugog reda: Despotovice, Dičine, Gruže, Dragobiljice i Ozremice, pri čemu je u 8 časova održana sednica Štaba za vanredne situacije Gornji Milanovac.
Izvršena je evakuacija devet lica, i to šest u MZ Brđani i tri u Mlakovcu.
Zbog prestanka isporuke pijaće vode sa „Rzava“ pojedini delovi grada su ostali bez vode, a JKP „Gornji Milanovac“ te delove grada snabdeva vodom iz cisterni.
Poplavljeni su delovi naselja Viča, Guča, Turica, Puhovo, Krstac, Đerać, Lučani, Dljin, Gornja Kravarica i delovi drugih naseljenih mesta.
Ugroženo je 52, a poplavljeno 45 domaćinstava.
Ugroženo je i poljoprivredno zemljište površine oko 500 hektara.
U prekidu su sledeći putni pravci: Državni put II reda broj 181(Kratovska stena–Lučani–Guča), opštinski put Dljin–Pilatovići, državni put Guča–Zeoke–Čačak, a na državnom putu Kaona–Kraljevo prohodna je samo jedna traka zbog klizišta.
Ugrožene su i javne ustanove: Dom zdravlja Lučani, Zdravstvena stanica Guča, kao i privredni objekti u koje je ušla voda: MB „Namenska“ Lučani (evakuisana su 22 radnika), „Makisma“ Lučani, „Hidrokomerc“, „Panekspres“, „Aurora“, MB „Intertrans“, „Stakloreklam“, „Minerva“, MMM „Maksimil“ Đerađ, Radionica „Krsmanović“, „Agropartner“, „Milvana“ i „Zeta“ Dljin.
Poplavljene su sve tri benziske pumpe, kao i autobuska stanica.
Bez električne energije su mesne zajednice Đerać, deo Krstaca u Lučanima Centar 2 i industrijska zona, a isključen je i niski napon na trafo-stanici Centar 3.
Izvršena je evakuacija 24 lica.
Vodostaj reka Skrapež i Đetinje je u opadanju, opština Užice.
U selu Gorobilje, opština Požega, voda je u ušla u deset dvorišta, a dalje je u opadanju i zadržava se u depresijama oranica.
Kada je reč o Arilju, voda se nalazi u depresijama po oranicama, pri čemu se reka Rzav u većem delu vratila u korito.
U naselju Grude, zbog izlivanja reke Moravice, dve ženske osobe su evakuisane.
Đetinja se izlila kod objekta Valjaonice i ugrozila kuće.
Oba prelaza ispod pruge Beograd–Bar, koja vode prema naselju Rujevac, ispunjena su vodom toliko da je kroz njih nemoguć saobraćaj.
Na sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije, predsednik Opštine Arilje proglasio je vanrednu situaciju usled izlivanja bujičnih potoka na području MZ: Stupčevići, Latvica, Bogojevići, Vigošte, Vrane, Pogled, Grdovići i Mirosaljci.
Ugroženo je oko 100 domaćinstava, 10 privrednih objekata i zabeleženo više odrona i plavljenja državnog puta prvog i drugog reda i lokalnih puteva.
U delovima dve mesne zajednice nema električne energije zbog ulaska vode u trafo-stanice.
Predsednik Opštine Bajina Bašta doneo je juče Odluku o proglašenju vanredne situacije na celoj teritoriji te opštine.
Zbog izlivanja reke Rogačice, ponovo je ugrožen most na mestu Palučak (naselje Sjerač) na državnom putu B. Bašta–Rogačica–Kostojevići–Užice.
Ugrožen je most ka Stuparevićima (naselje Pilica), a poplavljen je deo poljoprivrednih površina, dok je na više seoskih putnih pravaca došlo do oštećenja puteva i mostova.
Predsednik opštine Požega juče je proglasio vanrednu situaciju na teritoriji te opštine.
Poplavljeno je ukupno 1.500 hektara zemljišta, kao i stotinak objekata i stambenih zgrada.
Dve porodice u selu Prijanovići su izmeštene.
Oštećeno je više lokalnih puteva, a i dalje su u prekidu putevi Požega–Prijanovići–Pilatovići (zbog izlivanja Zapadne Morave) i Požega–Gorobilje–Prilipac (zbog izlivanja Moravice).
Došlo je do prekida saobraćaja na putu Požega–Godovik, zbog izlivanja reke Đetinje.
Na predlog Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Kosjerić, predsednik Opštine je doneo Odluku o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije opštine Kosjerić (MZ Seča Reka, Godečevo i Makovište) zbog posledica nastalih elementarnih nepogoda.
Zbog jake kiše koja je kasno popodne zahvatila teritoriju opštine Svrljig, došlo je do pojave planinskih bujičnih potoka i manjih izlivanja Pravičke reke, Đurinskog i Prekonoškog potoka, pri čemu je poplavljeno oko 10 domaćinstava u Svrljigu, uglavnom dvorišta, podruma kuća i garaže.
Nije bilo veće materijalne štete, niti potrebe za evakuacijom.
U Nišu i Svrljigu, trenutno nema padavina, sve reke su u koritima.
Na teritoriji opštine Kruševac, trenutno nema padavina, nivo Zapadne Morave je i dalje u porastu.
U Trsteniku je proglašena vanredna situacija zbog izlivanja Zapadne Morave kod naselja Grabovac, Lozna, Osaonica, Bogdanje i Ugljarevo. U Lozni je potopljen plastenik, pomoćni objekat i garaža, a ugrožene su još tri kuće. Potopljen je i deo puta Trstenik–Ugljarevo, gde ekipe Direkcije za izgradnju prave bedem kako bi osposobili put za saobraćaj.
Preduzeće za puteve Trstenik je sa svojom mehanizacijom preventivno napravilo nasip da bi zaštitilo tri ugrožene kuće u naselju Grabovac.
U prekidu je put Ugljarevo–Vrnjačka Banja zbog izlivanja reke i potopljene oranice i fudbalsko igralište, pri čemu nema ugroženih objekata, a ekipe Trstenik puta krenule su da osposobe put za saobraćaj.
U Osaonici su potopljene oranice i tri vikendice u zaštitnom pojasu iza bedema, dok je u Bogdanju potopljeno dosta oranica, fudbalsko igralište i ugrožena jedna kuća i vrši se obilazak ugroženog područja.
Na teritoriji Zaječara nije bilo padavina, a vodostaj Crnog Timoka je u stagnaciji.
Beli Timok je porastao za 50 centimetara od jutros u 6 časova i ima još 50 centimetara do granice redovne odbrane od poplava.
U Prokuplju trenutno nema padavina, obilaze se potencijalno ugrožena područja.
Nivo Toplice u Prokuplju je 150 centimetara, prošao je vrh talasa, koji je bio očekivan oko 10-10.30 časova.
Usled kvarova na dalekovodima bez električne energije je oko 670 potrošača u naseljima Stranjani, Aljinoviće i Kamena Gora u opštini Prijepolje.
Takođe, bez struje je oko 1.080 potrošača u Kokinom Brodu, blizu 830 potrošača u Akmačićima i približno 20 potrošača u Brdu kod Kamenice, na teritoriji opštine Nova Varoš.
Pored toga, električnu energiju nema i oko 490 potrošača u naseljima Krajčinovići (120), Batkovići (240) i Bučje (130), opština Priboj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com