Stefanović: Država se ponaša kao pijani milioner

Ovaj budžet nije razvojni, ne podstiče izvoz, ne podstiče proizvodnju, ne podstiče ulaganja…država se ponaša kao pijani milioner, rekao je za portal Ekonomske Vesti šef poslaničkog kluba Demokratske stranke u Skupštini Srbije, Borislav Stefanović.

„Ono što je vidljivo jeste da je prihodovna strana potpuno nerealno predstavljena. Mislim da privreda u Srbiji, nažalost, to ne može da prati. Budžet je nerealan zato što se očekuje i ogroman priliv od javnih preduzeća, zato što se projektuju manje subvencije preduzećima u restrukturiranju, koje se i dalje sprovodi neselektivno i bez utvrđenih jasnih planova“, rekao je Stefanović.

Prema Stefanovićevim rečima rečima, država previše troši na usluge, robu, kupovinu nekretnina, putovanja i hotele, rad nepotrebnih agencija.

„Zaposlili su i preko 50.000 naprednjaka u javnom sektoru, a da ne govorim o gubicima Narodne banke Srbije. To sve kad se stavi na jednu stranu i uporedi sa 350 miliona evra koliko se dobija smanjenjem plata i penzija jasno je da ovo prvo preteže“, ističe Stefanović i dodaje da je veoma moguće da sledeće godine usledi novo povećanje PDV-a ili, u najgorem slučaju, još jedno smanjenje plata i penzija.

On dodaje i da je samim preuzimanjem dugova Er Srbije u iznosu od 160 miliona evra i davanjem državnih garancija za kredit Srbijagasu u iznosu od 200 miliona dolara poništen efekat smanjenja plata i penzija.

„Ova vlast više nema gde da stegne osim na građanima, jer očigledno nije spremna da se odrekne svojih privilegija. A platežna moć građana je već sada izuzetno mala, oni maltene skoro da uopšte ne troše. Ljudi kupuju voće i povrće na komad, kupuju rezani duvan i zavijaju cigarete, ne plaćaju račune i zbog toga izvršitelji imaju više posla nego ikad. Uz to dinar je pao, cene su porasle…“, zaključuje Borislav Stefanović.

Podsetimo, Vlada Srbije je poslala Skupštini Srbije Predlog zakona o budžetu za 2015. godinu kojim se predviđaju prihodi od

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com